Musulmanii austrieci pleacă în număr tot mai mare în tabere de antrenament teroriste

10

Organele austriece pentru protecţia ordinii constituţionale au înregistrat în 2010 un număr de plecări ale musulmanilor austrieci către tabere de antrenament teroriste mai mare decât în toţi cei patru ani anteriori luaţi laolaltă, recrutarea făcându-se mai ales prin intermediul Internetului, scrie ziarul austriac Die Presse.

Faptul că tot mai mulţi musulmani austrieci pleacă în tabere de antrenament terorist din Pakistan şi Afganistan este constatat de actualul raport al Ministerului austriac de interne referitor la protecţia ordinii constituţionale, la capitolul extremism islamic. Ministerul de Interne nu dă niciun fel de date referitor la numărul exact al persoanelor suspectate că s-au dus să urmeze un antrenament terorist în Orientul Mijlociu.

Citeste si:  La doi ani după un transplant total de faţă, un american apare pe coperta revistei de modă GQ

Peter Gridling, director al Oficiului Federal pentru Protecţia Ordinii Constituţionale şi Combaterea Terorismului (BVT), este de părere că anul acesta au loc mai multe plecări cu acest scop decât în toţi cei patru ani anteriori laolaltă. Gridling vorbea despre un număr de câteva zeci. Marea parte a acestor potenţiali terorişti are vârsta cuprinsă între 19 şi 25 de ani.

Printre ei se găsesc atât tineri din familii musulmane, care au absolvit educaţia şcolară în Austria, cât şi convertiţi. Recrutarea se face mai ales prin Internet, unde există deja ‘biblioteci’ care pun la dispoziţie ‘instrucţiuni de antrenament şi manuale online’.
Dovada că musulmanii din Austria sunt antrenaţi într-adevăr în tabere de terorism este greu de făcut, dat fiind că aceia care pleacă manifestă multă creativitate pentru a masca scopul real al plecării.

Citeste si:  Tot mai mulţi lucrători străini muncesc în Marea Britanie

De multe ori, din anturajul suspecţilor se pot auzi explicaţii cum că respectivul se află într-o călătorie mai lungă pentru ‘învăţarea limbii’. Indiciile referitoare la astfel de şederi vin prin intermediul unor anchete complicate în străinătate dar şi din interiorul familiilor suspecţilor. Gridling vorbea astfel de cazul unor scrisori de adio către familie, scrise de două din aceste persoane înaintea plecării. În raport se mai vorbeşte de asemenea de o mutare a centrului de greutate a antrenamentului către Somalia şi Yemen.

Gridling a dorit să adauge că islamul radical nu este un fenomen de masă în Austria, existând doar un grup de câteva sute care poate fi privit drept radicalizat, în timp ce ministrul de interne austriac, Maria Fekter, arăta, la rândul ei, că ameninţarea directă pentru Austria ‘nu este aşa de mare’. Dificultăţi prezintă mai ales grupările mici, care nu cooperează cu celulele Al-Qaida şi sunt de aceea mai greu de recunoscut.
Noua lege antitero, care pedepseşte antrenamentul în tabere teroriste, este îndreptată şi contra imamilor radicali din moschei. Conform lui Gridling însă, la ora actuală există puţin astfel de imami în Austria, care să se înscrie în sfera noii legi.

Citeste si:  Naufragiu în largul Libiei: Cel puţin 36 de imigranţi morţi
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata