Obstacole în calea proiectelor de instalaţii eoliene din Franţa

34

Dispoziţiile proiectului de lege privind angajamentul naţional pentru mediu, cunoscut sub numele de ‘Grenelle 2’, care va fi discutat din data de 4 mai, ar împiedica finalizarea a 70% din parcurile eoliene, scrie Le Figaro.

‘Se abandonează o ambiţie ecologicăľ, au exclamat mai mulţi deputaţi din opoziţie, printre care Noël Mamere (Les Verts) şi socialistul Christophe Caresche, care au lansat un semnal de alarmă cu câteva zile înainte de examinarea acestui proiect. Ei se referă la nişte articole din proiectul de lege care nu favorizează ‘dezvoltarea energiei eoliene’.

Aceste dispoziţii contestate de opoziţie reiau măsurile preconizate de recentul raport al deputatului Uniunii pentru o Mişcare Populară (UMP), Patrick Ollier, preşedintele Comisiei pentru afaceri economice a Adunării. Un raport pe care André Antolini, preşedintele Sindicatului pentru energiile regenerabile (SER) nu ezită să-l califice drept ‘eoliciď.

Citeste si:  Ioana Maria Vlas va executa 10 ani de închisoare

Potrivit deputatului Verzilor, François de Rugy, 70% din proiectele eoliene în curs de aplicare ar putea fi oprite din cauza noii reglementări, dacă textul este votat în forma actuală. În timp ce specialiştii din acest sector se plâng de lungile termene administrative pentru aplicarea proiectelor, noua lege prevede, de exemplu, aplicarea pentru parcurile eoliene a regimului de instalaţii clasificate, la fel ca pentru uzinele chimice, ceea ce ar fi ‘aberanť potrivit lui André Antolini.

Altă măsură contestată est următoarea: parcurile eoliene ar trebui să aibă o dimensiune minimă corespunzătoare unei puteri instalate de 15 MW, adică cincisprezece eoliene mari.
Argumentul invocat de raportul Ollier este că se evită dispersarea eolienelor pe arii întinse. ‘Este o viziune dogmaticăľ, protestează André Antolini. ‘Să explici că peisajul va fi salvat dacă se fac doar parcuri mari, este absurd’, adaugă acesta.

Citeste si:  Canada va trimite în Europa de est şase avioane de vânătoare F-18

În această atmosferă de incertitudine legislativă, prefecţii sunt în aşteptare şi aproape 60% dintre proiecte sunt refuzate, potrivit lui Andrea Perduca, director al Societăţii franceze de eoliene.
Unii apărători ai peisajului se declară în favoarea eolienelor pe mare (aşa cum se observă în Marea Britanie şi Germania). Dar costul acestor offshore este mult mai ridicat şi ca să fie rentabile în primii ani ar fi necesară aplicarea unui tarif special de cumpărare a electricităţii subvenţionat, ceea ce nu este prevăzut de legea Grenelle 2.

Citeste si:  Interagro: În România, gazele naturale se distribuie fără un criteriu economic

Legea Grenelle 1 privind mediul înconjurător prevedea că, până în 2020, energiile regenerabile vor reprezenta 23% din consumul de energie primară. Pentru domeniul eolian, numărul de eoliene trebuie să crească de la 3.500, în 2009 (cu o putere instalată de 4 500 MW), la aproximativ 8.000, în 2020 (25 000 MW). Pentru realizarea acestui obiectiv, ar trebui instalaţi în fiecare an 2.000 MW, de două ori mai mult ca anul trecut.
Dacă se adoptă un cadru reglementar şi economic stabil, acest sector al eolienelor ar putea oferi locuri de muncă unui număr de 60.000 de persoane în următorii zece ani, de şase ori mai mult ca în prezent, potrivit unui studiu recent.

Citește și
1 Comentariu
  1. dohotaru aurel spune

    avind un potential al vinturilor ca fiind cel mai bun din europa este pacat sa nu profitam de acest avantaj. chituri eoliene

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata