Băsescu acceptă South Stream pentru a-şi realiza „proiectul de suflet” – integrarea Republicii Moldova în UE

101

Preşedintele Traian Băsescu acceptă proiectul South Stream patronat de Gazprom pentru a-şi realiza ‘proiectul de sufleť, adică integrarea Republicii Moldova în UE şi evadarea ei definitivă din sfera de influenţă rusească, scrie în Jurnal de Chişinău, editorialistul Petru Bogatu.

Bogatu face referire la o declaraţie a ministrului român al economiei, Adriean Videanu, care ar sugera că memorandumul de colaborare între Gazprom şi Transgaz, semnat deja de ambele părţi, i¬ar putea deschide preşedintelui Traian Băsescu porţile Kremlinului.
Preconizata tot mai strânsă cooperare pe plan economic dintre Bucureşti şi Moscova ar fi preţul pe care cel dintâi îl plăteşte celei de-a doua pentru a aduce Chişinăul în UE. Este important faptul că tranzacţia cu substrat politic dintre cele două ţări a devenit posibilă datorită consolidării poziţiei geostrategice a României, se menţionează în articol.

Citeste si:  Cele mai grave incendii din istorie petrecute în cluburi de noapte

România joacă tare, întrucât are acum un spaţiu de manevră mai mare, scrie Bogatu. Bucureştiul luptă astăzi deschis pentru Republica Moldova, deoarece este mai puternic şi mai sigur ca odinioară. Şi nu este vorba doar de amplasarea în viitorul apropiat a scutului antirachetă, consideră autorul. ‘Ca să-l cităm din nou pe acelaşi Videanu, România îşi întăreşte simţitor siguranţa naţională pe diverse planuri economice.

Îşi diversifică în special rutele de aprovizionare cu gaze, care vor fi aduse concomitent din trei surse. Mai întâi, din Azerbaidjan prin proiectul AGRI. Mai apoi, din Norvegia prin conexiunea conductelor Szeged-Arad. Şi în fine, din Rusia prin South Stream’, potrivit Jurnal de Chişinău. Astfel, colaborarea cu Moscova nu afectează în nici un fel interesele naţionale ale României.

Citeste si:  Victor Ponta apreciază că avizarea de către Guvern a proiectului privind ANI denotă nesimţire

Dimpotrivă, acceptarea proiectului rusesc aduce Bucureştiului şi dividende economice, dar şi incontestabile câştiguri politice. De cealaltă parte, Putin umflă preţul pentru a-şi putea vinde gazele în Europa Centrală şi de Vest, ocolind Ucraina. În acest caz, Kremlinul câştigă enorm din punct de vedere politic, întrucât va avea posibilitatea să ţină în şah Kievul, descurajându-i din start ambiţia de a se distanţa de fosta metropolă.
‘E la mintea oricui că atacul la adresa Bucureştiului, lansat recent de Serghei Lavrov într-o polemică formală cu Mihai Ghimpu, este de fapt o tentativă de a arăta că Republica Moldova ar fi miza pe care ruşii o dispută cu românii. Cartea Basarabiei se joacă. Meciul continuă’, concluzionează Petru Bogatu.

Citeste si:  Soarta unei bunicuţe, subiect de dispută între Putin şi premierul finlandez
Citește și
1 Comentariu
  1. Dana Chirvasuta spune

    E o prostie sa vrei sa aduci R.Moldova in UE, mai ales stiind cine conduce UE si SUA… Este mai bine pt natiunea romana asa imparita in doua sa joace pe doua fronturi…. nimic nu impiedica R. Moldova sa copieze constitutiile si legile UE idem si sa elimine orice bariere comertului dinspre UE…

    Basescu insusi a declarat ca Romania face parte din UE dar nu este integrata… de fapt ce vrea el este sa joace jocul americii pentru a slabi Rusia pe plan international…. Dar pasenta este pierduta! Viitorul economic apartine Rusiei, Chinei, Indiei si Iranului… indiferent de ce vrea basescu si sefii lui de la Washington!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata