UE simplifică accesul la fondurile structurale

Proiectele de dezvoltare regionala in Statele Membre cele mai afectate de criza economica vor dispune de un acces mai rapid la finantarea din fondurile structurale UE, conform noilor reguli adoptate miercuri, 5 mai, de deputatii europeni. Ca parte a masurilor UE anti-criza, va creste nivelul platilor in avans pentru proiecte care contribuie la crearea de locuri de munca in tarile cele mai afectate de actuala criza, relateaza Avocatnet.ro.

Dispunand de sume totale de 347 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, politica de coeziune sociala a UE va contribui la stabilitatea bugetara si investitiile publice in regiunile UE.

Instrumentele sale cheie sunt Fondul european de dezvoltare regionala, al carui obiectiv este corectarea diferentelor de dezvoltare intre regiuni prin acordarea de ajutoare directe intreprinderilor mici si mijlocii, investitii in infrastructura si sprijinirea activitatilor R&D, si Fondul Social European, care finanteaza masurile nationale si regionale pentru stimularea ocuparii fortei de munca si ajuta lucratorii sa se adapteze la schimbarile economice.

Citeste si:  Tarifele de roaming vor fi eliminate în Uniunea Europeană din iunie 2017

Parlamentul European a sustinut cresterea volumului platilor pentru proiecte din Romania, Ungaria, Letonia, Lituania si Estonia. Aceste tari s-au confruntat cu o scadere majora a PIB-ului in urma recesiunii economice. Din acest motiv ele vor fi eligibile pentru acordarea de plati in avans in 2010: 2% din Fondul Social European si 4% din Fondul pentru Coeziune.

Cursurile de formare profesionala, stagiile de ucenicie pentru tineri si proiectele pentru lucrari publice, care in mod normal s-ar fi incadrat doar pentru finantare nationala, vor fi astfel eligibile pentru finantare europeana.

Regulile privind „dezangajarea” fondurilor vor fi simplificate (pentru fondurile angajate in 2007) pentru a oferi Statelor Membre o perioada mai lunga de timp pentru utilizarea fondurilor UE. In prezent, Statele Membre sunt obligate sa returneze Comisiei toate fondurile care nu au fost utilizate timp de doi ani de la aprobarea cererii de finantare sau trei ani pentru UE-12, Portugalia si Grecia.

Citeste si:  Dragnea: Suspendarea lui Băsescu se poate lua oricând în calcul, dar trebuie să fim pragmatici

Noile reguli vor oferi o marja de timp mai mare pentru proiecte care nu au fost inca aprobate sau implementate in perioada specificata.

Proiecte care promoveaza eficienta energetica si utilizarea energiilor regenerabile pentru locuinte vor putea beneficia de aceasta finantare din programe UE multiple. In plus, se vor crea instrumente de inginerie financiara pentru a sprijini astfel de proiecte.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner