FMI nu a cerut tăierea salariilor şi a pensiilor

Fondul Monetar Internaţional nu a cerut tăierea salariilor şi a pensiilor, aceasta fiind o ”propunere politică” făcută de preşedintele Traian Băsescu, a declarat duminică (9 mai 2010) preşedintele Senatului, Mircea Geoană, după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional.

Acesta a precizat că oficialii Fondului i-au confirmat faptul că tăierile de salarii şi pensii se vor face nediferenţiat, indiferent de nivelul acestora. „Mi se pare o măsură de un cinism şi o nedreptate socială incredibilă. Una e să fii un profesor debutant cu 9 milioane de lei salariu şi din urma tăierii să rămâi cu 7, şi alta e să fii un înalt funcţionar sau un şmecher cocoţat într-un vârf de agenţie pe criterii politice, iar scăderea de un sfert din salariu să reprezinte doar o fărâmitură din acesta.

Citeste si:  MDRT: CE a întrerupt plăţile intermediare pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional

În acelaşi mod, vom trimite în sărăcie absolută un număr foarte mare de pensionari”, a afirmat Geoană. El a precizat că a sesizat o preocupare în atitudinea reprezentantei CE din delegaţie faţă de impactul social al acestei măsuri nediferenţiate. „Să o spunem foarte clar: această opţiune nu este a FMI, ci este opţiunea politică a PDL şi a regimului Băsescu-Boc”, a subliniat preşedintele Senatului.

Şeful Senatului a explicat că această întâlnire a urmărit ca membrii conducerii Senatului să afle „de la sursă” care sunt adevăratele realităţi economice şi financiare româneşti. În acest context, el a spus că membrii Biroului Permanent au avut şi întrebări legate de modul în care aceste măsuri vor afecta calitatea administraţiei publice.
„Pentru mine este evident că Guvenul Băsescu-Boc a decis să păstreze clientela politică în administraţia publică şi în loc să reducă numărul de bugetari din clientela proprie a decis să taie salarii şi pensii de-a valma, de sus până jos”, a spus el.

Citeste si:  Şomerii din Anglia care refuză mai multe oferte de muncă vor pierde dreptul la ajutoarele sociale

Geoană a subliniat că această reducere „nu se va duce către investiţii publice, pentru că va trebui ca în continuare să fie satisfăcută clientela pedelistă”. De asemenea, potrivit lui Geoană, a fost ridicată şi problema repornirii creditării de către bănci, luându-se în discuţie şi dacă, în acest context, legea unitară a pensiilor şi legea salarizării unice îşi mai au rostul. „Reacţia Fondului a fost că cele două legi sunt pentru viitor”, a precizat Geoană.

Conducerea Senatului va continua să asculte opiniile şi să invite la audieri reprezentanţii autorităţilor române, a spus Mircea Geoană, care a anunţat că luni sunt aşteptaţi ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, iar ulterior, şi premierul Emil Boc. El a spus că de la aceştia aşteaptă clarificări privind problema tăierii subvenţiilor în agricultură, dar şi referitoare la situaţia alocaţiilor pentru copii sau ajutorului de şomaj.

Citeste si:  Traian Băsescu: Dincolo de reforma instituţiilor este necesară o reformă constituţională şi una electorală
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata