Cota unică şi TVA sunt în pericol. România trebuie să reactiveze privatizările

Ministerul Economiei va scoate la vanzare o buna parte din companiile de stat, pe lista scurta fiind Termoelectrica, care fie va fi vanduta, fie va fi inchisa, si CFR Marfa, plus alte 18 companii mici, conform memorandumului. Documentul nu precizeaza sumele care ar urma sa fie obtinute din aceste privatizari, consemnează Ziarul Financiar.

Cabinetul Boc se angajeaza sa ia masuri suplimentare, „inclusiv de majorare a impozitelor si taxelor”, daca reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, a pensiilor cu 15% si concedierile care vor incepe in acest an vor fi insuficiente pentru a reduce tinta de deficit pentru 2010.

Decizii pentru mai multi bani la buget

•    Pentru cresterea veniturilor bugetare va fi majorata baza de impunere pentru impozitul pe venit si baza de contributii sociale, prin includerea tichetelor de masa si a castigurilor de capital.

Citeste si:  O monstruoasă gaură neagră se "trezeşte" după 26 de ani de inactivitate

•    Va fi introdus un impozit pe cifra de afaceri (clawback) pentru distribuitorii de medicamente.

•    Fiscul va infiinta un serviciu special pentru monitorizarea persoanelor fizice cu venituri mari pentru a urmari mai bine cum isi indeplinesc acestea obligatiile fiscale.

•    Fiscul se va concentra pe frauda si nerespectarea legii in materie de TVA printr-o buna gestionare a arieratelor si sporirea controlului marilor contribuabili pentru a combate problema scaderii veniturilor colectate.

Reactivarea „agresiva” a programului de privatizare

•    Guvernul se angajeaza sa privatizeze CFR Marfa pana in martie 2011 si sa vanda alte companii din industrie, energie, transport si turism.

Citeste si:  Prăjitura cu miere de albine, un desert potrivit oricărui anotimp

•    Termoelectrica va fi lichidata pana in iunie 2011 prin separarea activelor viabile si inchiderea restului companiei.

•    AVAS va finaliza anul acesta vanzarea a 18 companii mici si va vinde participatiile la alte 150 de companii.

•    Ministerul Economiei va initia vanzarea participatiilor minoritare la mai multe companii din portofoliu.

Atac la frauda fiscala

•    Guvernul sustine ca va modifica legislatia duty-free-ului, prin impunerea unei limitari a cantitatii pentru anumite bunuri accizabile, ca va spori supravegherea acestor magazine si ca va inaspri conditiile de autorizare a acestora.

Citeste si:  Plantarea şi îngrijirea freziilor

•    De asemenea, va fi imbunatatita legislatia privind utilizarea caselor electronice de marcat si a jocurilor de noroc.

•    In plus, pentru a se reduce riscul fraudei, vor fi revizuite conditiile de transfer de parti sociale sau actiuni in cadrul companiilor si a reglementarilor ce guverneaza raspunderea administratorilor si actionarilor.

Inca un set de modificari la Codul muncii

•    Pana la sfarsitul anului Guvernul va revizui legislatia privind contractele colective de munca pentru reducerea costurilor cu angajarea si concedierea prin contracte mai flexibile. De asemenea, legislatia va permite o flexibilitate mai mare in ceea ce priveste nivelul salariilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata