Incognito: îţi mai dă banca bani dacă eşti bugetar?

– Anunţul de tăiere a salariilor i-a transformat pe bugetari în clienţi indezirabili pentru bănci. România Liberă a încercat, incognito, să obţină un credit de nevoi personale.

Îmbrăcat în hainele unui bugetar cu studii medii angajat de trei ani la ANAF pe un salariu de 1.400 de lei abia redus luna trecută, căsătorit şi cu o garsonieră în proprietate, am constatat pe propria piele cum angajaţii statului au „decăzut” deja în ochii băncilor chiar înainte de a fi afectaţi de măsurile drastice anunţate de preşedintele ţării.

Citeste si:  Ciocolată cu imaginea lui Putin în lacrimi

Cel puţin interesantă este atitudinea celor de la Banca Transilvania. Un zâmbet de compătimire din partea angajatului de la ghişeu, iar apoi pică răspunsul: „Eu zic că mai bine vă calculăm scoringul direct cu salariul scăzut, pentru că nu se ştie ce se întâmplă până vi se aprobă creditul”.

Şi totuşi: „Salariul dumneavoastră este de 1.400 de lei, da? Al soţiei, tot atât. Am luat în considerare un venit de 2.000 de lei pe toată familia”, spune angajata anunţându-ne că ne încadrăm la un credit de 11.000 de lei, însă pe o perioadă de 10 ani şi o rată lunară de 220 de lei.

Citeste si:  Construcţia a 10.000 de drumuri judeţene, un nou proiect al MDRT

„Nu vă faceţi griji, nu avem comision de rambursare anticipată, aşa că îl puteţi plăti integral oricând”, conchide consilierul.

Bugetar către bugetar: „Eu zic să nu v-aventuraţi”

Unul dintre consilierii CEC Bank a sfătuit, cu înţelegere, să nu mai  continuăm demersul de a contracta un credit ipotecar.

„Eu pot să vă spun acum, pe baza veniturilor, că vă încadraţi la un credit de 35.000 de euro. Sunteţi bugetar însă, iar riscul ca dosarul să fie respins în centrală este destul de mare. În plus, garsoniera  dumneavostră va fi sigur evaluată la un preţ cu cel puţin 30% mai mic decât cel al pieţei. Aş zice să nu vă aventuraţi”, a spus angajata.

Citeste si:  Adulterul este una din cauzele cutremurelor
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata