ANIS susţine păstrarea facilităţii de impozitare zero pentru programatori

Preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Liviu Drăgan, a semnat, alături de alţi reprezentanţi ai industriei, o scrisoare adresată preşedintelui României, Traian Băsescu, pentru susţinerea păstrării facilităţii de impozitare 0 pentru programatori.

Conform unui comunicat de presă al asociaţiei, poziţia comună a fost generată în urma unei serii de consultări derulate în ultimele două săptămâni cu reprezentanţi ai Comitetului IT&C al AmCham – Camera de Comerţ Româno-Americană şi ai altor organizaţii din industrie.

‘Industria IT este o industrie model pentru economia românească şi care s-a dezvoltat spectaculos în ultimii 10 ani, cu creşteri constante de două cifre de la an la an şi fără subvenţii de la bugetul de stat, ca în cazul altor industrii. În condiţiile în care, la începutul anilor 2000, se înregistra un adevărat exod al specialiştilor IT, motivat de condiţii atrăgătoare financiare şi de dezvoltare a carierei, promovarea facilităţii de ‘impozitare 0′ pentru programatori a contribuit la stoparea acestui fenomen’, a precizat preşedintele ANIS, Liviu Drăgan.

Citeste si:  Computerul ar trebui interzis copiilor până la 9 ani

Potrivit acestuia, facilitatea a fost una dintre puţinele măsuri care a diferenţiat România, a contibuit la promovarea imaginii de ‘ţară IT’ şi a oferit garanţia unei susţineri strategice a dezvoltării industriei locale.

Măsura a contribuit direct sau indirect la creşterea atractivităţii României ca destinaţie pentru investiţii străine, creşterea exporturilor IT româneşti – de mai mult de patru ori, în intervalul 2001-2009, creşterea numărului de angajaţi din sector – de la aproximativ 20.000, în 2001, la aproximativ 55.000, în 2009 şi dezvoltarea industriei şi companiilor IT locale – de la cifra de afaceri de aproximativ 450 de milioane de dolari în 2001 la aproximativ de trei ori mai mult echivalentul în euro pentru anul 2009.

ANIS subliniază faptul că industria IT este una de înalt nivel de dezvoltare tehnologic, cu influenţă potenţială strategică pentru dezvoltarea tuturor celorlalte sectoare economice. Acest lucru confirmă statutul acordat de toate programele de guvernare din ultimii 20 de ani de domeniu strategic, a cărui dezvoltare trebuie susţinută şi încurajată.

Citeste si:  Pensia socială minimă garantată va fi în continuare plătită

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii doreşte să atragă atenţia şi asupra faptului că intervenţia imediată şi neplanificată asupra unor variabile care cântăresc semnificativ în planificarea costurilor companiilor din domeniul IT, poate genera dezechilibre grave ale bugetelor anuale şi poate avea efecte negative ireversibile pentru dezvoltarea şi chiar supravieţuirea companiilor şi a industriei, în general.

În acest context, ANIS susţine, alături de celelalte organizaţii din industrie, necesitatea păstrării facilităţii de impozitare zero pentru programatori, ca o măsura de păstrare a echilibrului şi susţinerii dezvoltării industriei IT româneşti.

În perioada următoare, ANIS, împreună cu celelalte organizaţii ale industriei, vor continua campania de susţinere a acestei facilităţi, prin intermediul unor întâlniri directe şi luări de poziţie publice în această direcţie.

Citește și
1 Comentariu
  1. Adriana spune

    Trebuie sa fie impozitatea toate categoriile bugetare pentru a evita crearea unei discriminari in masa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner