Cătălin Predoiu le-a reamintit membrilor CSM de efortul Guvernului de a le include sporurile în salariu în 2009

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a susţinut marţi, 18 mai,  în şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), când s-a discutat avizarea proiectului Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului de amânare a plăţii drepturilor salariale câştigate în instanţă, că regretă că s-a ajuns în această situaţie.

Predoiu a reamintit eforturile pe care le-a făcut Guvernul în 2009 de a include în salariul magistraţilor sporurile de 65% într-un moment în care economia avea probleme serioase.

„Ca şi dumneavoastră aş fi preferat să nu avem pe ordinea de zi o astfel de problemă. Cauzele pentru care trebuie totuşi să avem această şedinţă ţin de trecutul instituţional al guvernării executivului şi al administraţiei Justiţiei. Formal contextul economic a forţat Ministerul Finanţelor Publice (MFP) să propună amânarea plăţii titlurilor în 2012”, a afirmat Predoiu, care a trecut în revistă şi cauzele, contextul şi aspectele juridice ale acestei probleme.

El a reamintit că izvorul problemei datează din 2000 şi că ea a fost abordată spre rezolvare abia în 2008 găsindu-se o soluţie sistematică şi acceptată de sistem abia în 2009 prin Legea 330/2009 şi ordonanţele 75/2008, 71/2009 şi 18/2010.

„E drept, executivul şi legislativul ar fi trebuit să intervină decisiv între 2000 şi 2008 pentru a nu se ajunge aici, dar iată că nu au făcut-o şi subscriu criticilor formulate pe această temă. Cert este că astăzi guvernul este pus în situaţia de a plăti hotărâri judecătoreşti reprezentând titluri executorii, recunoscând drepturi salariale în cuantum de aproximativ 1,2 miliarde de lei în 2010, 1,2 miliarde de lei în 2011 şi 1,23 miliarde de lei în 2012, reprezentând aproximativ 1% din PIB cu tot cu penalităţi şi dobânzi, sume de care potrivit Ministerul Finanţelor Publice, nu dispune”, a arăta ministrul Justiţiei.

Citeste si:  Plenul CSM încearcă săptămâna viitoare, pentru a șaptea oară, validarea Adinei Florea ca șef al SIIJ

El a spus că raportul de convergenţă din 12 mai, realizat de Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, arată că deficitul la nivelul Uniunii Europene (UE), care era în 2007 de minus 0,8% din PIB în statele UE şi minus 0,6% în zona euro, va ajunge în acest an la minus 7%, iar datoria publică va ajunge la 84% din PIB în 2011 pentru statele UE şi 88% în zona euro.

Predoiu a spus că, în ceea ce priveşte România, raportul de convergenţă pe 2010 atrage insistent atenţia asupra necesităţi adoptării de către guvern a unor măsuri suplimentare de consolidare bugetară, termenul limită acordat pentru corectarea deficitului bugetar excesiv fiind 2012, iar ţinta fixată este un deficit de doar 3% din PIB.

Citeste si:  Iași: Doi studenţi ai UAIC, medaliaţi la Campionatele Mondiale Universitare de tir sportiv

„Iată de ce Guvernul este ţinut de aceste comandamente şi trebuie să procedeze la măsuri austere de ajustare bugetară (…) Guvernul a luat această opţiune tocmai pentru că înţelege să asigure un statut rezonabil magistraţilor în limita posibilităţilor”, a subliniat Predoiu, care i-a asigurat totodată pe membrii CSM că tot ce au spus ei va fi transmis iniţiatorului acestui proiect.

El le-a mulţumit acestora că s-a putut programa această şedinţă a plenului marţi, pentru că era singura posibilitate pentru a-şi exprima punctul de vedere asupra acestui proiect înainte de adoptare, chiar dacă nu ştie dacă MFP va cere introducerea acestuia pe ordinea de zi a şedinţei guvernului de miercuri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner