Războiul euro-dolar face prima victimă în România. Cu cât se scumpeşte benzina

– Benzina s-a scumpit cu 8,2% anul acesta în timp ce cursul leu-dolar a crescut cu 15,7%. Experţii spun că, inevitabil, întărirea continuă a dolarului faţă de leu se va traduce, în scurt timp, în preţuri şi mai mari la pompă, scrie Gândul

.
Întărirea dolarului faţă de euro se va resimţi puternic şi în România, deşi cursul leu-euro este protejat de BNR iar creditele în dolari sunt destul de puţine. Deprecierea leului faţă de dolar s-a văzut până acum şi se va vedea şi mai bine de acum încolo la pompă, în preţul combustibililor.

Citeste si:  MFP: Deficit bugetar de 3,6% din PIB în 2020 şi de 3,34% din PIB în 2021 (proiect)

Pentru că distribuitorii de carburanţi recalculează aproape săptămânal preţul unui litru de benzină sau de motorină în funcţie de cotaţia barilului de petrol dar şi de cursul dintre moneda americană şi cea locală, preţul benzinei pare a avea o singură direcţie: în sus. La rând pentru scumpire stau şi gazele naturale de import, plătite, şi ele, în dolari.

Totodată, este posibil ca românii să plătească rate mai mari la bănci la creditele în euro în urma deprecierii leului, afectat de căderea monedei unice europene, însă că acest lucru depinde de strategia BNR privind „cursul corect”.

Citeste si:  Preţul energiei electrice va rămâne la un nivel similar celui din 2009

În ceea ce priveşte impactul asupra creditelor în dolari luate de români, economiştii susţin că acesta este unul limitat, pentru că ponderea împrumuturilor luate de la bănci în moneda americană este de sub 10% din total.

Citește și
1 Comentariu
  1. pensionar spune

    CAPITALISM AM VRUT ASTA AVEM, SA NE BUCURAM DE EL, SI CA AM INPUSCAT DOI OAMENI DE CRACIUN CA SA TRAIM MAI DRAMATIC IN 2010 IN ERA LUI BASESCU.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata