Statul face lista neagră a băncilor care nu dau credite pentru IMM

– Comisioanele mari si garantiile exagerate cerute de banci au fost infierate de presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Saramet. Prima pusa la zid a fost o banca de stat: CEC.

.
Garantii de peste 130%, depozite colaterale, inflexibilitate, comisioane mari de risc. Acestea au fost reprosurile adresate sistemului bancar romanesc de presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), Aurel Saramet.

Prima institutie de credit care a intrat in vizorul lui a fost tocmai o banca de stat, CEC Bank. „Cum se explica faptul ca la CEC se cere o acoperire cu garantii a creditului de 136%, in timp ce alte banci cer doar 110%?„, s-a intrebat retoric oficialul, la dezbaterea „Mediafax talks about SME’s”.

Citeste si:  România are un potenţial economic pe termen scurt de cel mult 1%

Nu numai CEC a fost pusa la zid, ci si modul in care lucreaza intreg sistemul bancar, unul dintre reprosuri vizand faptul ca bancile nu-si reduc comisioanele de risc nici atunci cand creditul este garantat in proportie de 80% de catre FNGCIMM.

Saramet a mai subliniat si faptul ca bancile ar trebui sa fie mai flexibile in creditarea intreprinderilor mici si mijlocii. „Sistemul bancar are marje de profit mult mai mari decat ale IMM-urilor. Daca vreti sa fim mai putini riscanti, faceti si voi o concesie pentru noi”, s-a adresat el bancherilor.

Citeste si:  Ponta despre referendumul pentru revizuirea Constituţiei: Putem lua în calcul şi prima tură a prezidenţialelor din 2014

La randul lui, un alt reprezentant al statului, Ioan Hidegcuti, presedintele Fondului Roman de Contragarantare, a criticat practica bancara de a solicita garantii colaterale in bani. „Cu alte cuvinte, vino cu banutul de acasa ca sa stam de vorba in banca. Este un anacronism iesit din comun”, a spus el.

Integral in Gandul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata