Rompetrol achită 450 milioane lei, doar o mică parte din datoria către stat

– Kazahii de la KazMunai-Gaz (KMG) vor scoate din conturi aproape 450 milioane lei (108 milioane euro) pentru a plăti o primă parte din datoriile Rompetrol către statul român, în valoare totală de 2,4 miliarde lei (578 milioane euro). Suficient pentru a fi siguri că statul nu le va lua rafinăria.

.
Astfel, acţionarii Rompetrol Rafinare (unde KMG, prin The Rompetrol Group, deţine 98,61% din acţiuni) vor trebui să aprobe, pe 30 iunie, efectuarea unei majorări de capital de până la 450 milioane lei, printr-un aport în numerar „special destinat” răscumpărării unei părţi din obligaţiuni, conform unui anunţ al companiei la BVB.

Citeste si:  Leul, la cel mai scăzut nivel faţă de euro din ultimele 5 luni; cursul BNR - 4,4799 lei/euro

Chiar dacă ar putea decide să nu mai plătească până la scadenţă, 30 septembrie, şi restul datoriei de 1,95 miliarde lei, suma pe care i-o vor da acum statului este suficientă pentru a le garanta kazahilor păstrarea pachetului majoritar de acţiuni la Rompetrol Rafinare (Petromidia), potrivit calculelor EVZ.

Astfel, dacă la scadenţă statul decide să convertească restul datoriei în acţiuni, va avea sub 50% din capitalul social al companiei. De altfel, scenariul prin care statul va deveni acţionar minoritar la Petromidia a fost luat în calcul de autorităţi.

Citeste si:  Teraplast a răscumparat 102.000 acţiuni de pe piaţa de capital
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata