Cine mai face angajări. Locuri vacante, în agricultură şi industrie

20

– Mai puţin de jumătate dintre şomerii care au ieşit din evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) în aprilie au reuşit să-şi găsească de lucru.

.
În primul trimestru, cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în administraţia publică (1,94%), respectiv 6.458 de posturi libere, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), comunicate la solicitarea Gândul. INS precizează că este vorba de posturile neocupate, pe care se pot face angajări, şi nu de cele blocate printr-un act normativ.

Citeste si:  Trei-fraţi-pătaţi tratează cu succes bolile de piele

Pe locurile următoare se află domeniul sănătăţii, cu o rată de 1,39% (4.293 locuri vacante) şi agricultura – 1,09%, adică 791 de locuri libere. Deşi nu înregistrează o rată ridicată a locurilor de muncă vacante (doar 0,69%), industria prelucrătoare a avut în primele trei luni cea mai generoasă ofertă: 6.627 de posturi neocupate, iar cele mai puţine locuri libere s-au înregistrat în industria extractivă (13 posturi), dintr-un total de 28. 974 de locuri disponibile la nivel naţional.

Oamenii de afaceri sunt destul de rezervaţi când vine vorba de perspectivele de angajare pe timp de criză. Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), remarcă faptul că majoritatea angajărilor făcute în ultima perioadă sunt sezoniere, cum ar fi, de exemplu, turismul, agricultura, comerţul şi industria prelucrătoare.

Citeste si:  Capitalul băncilor a început să scadă de la publicarea Legii privind darea în plată

De altfel, în ultimul timp, patronii preferă să închirieze personal pe o perioadă de 3-6 luni, în sistem de leasing, pentru a evita astfel birocraţia, dar şi pentru a-şi eficientiza costurile. „Nolens, volens, piaţa muncii se flexibilizează, aceasta este şi tendinţa la nivel internaţional. Tot mai multe angajări se fac pe alte tipuri de contracte, cu atât mai mult în această perioadă”, a adăugat Pârvan.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata