Şeitan: Creşterea TVA nu ar fi adus venituri similare la buget

15

Creşterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) nu ar fi adus venituri similare la buget, a declarat marţi, 1 iunie, ministrul Muncii Mihai Şeitan, la un post de televiziune.

„Am făcut mai multe analize la Ministerul Finanţelor Publice împreună cu experţii Băncii Naţionale, ai Băncii Mondiale şi ai FMI, iar acestea au arătat că, printr-o creştere a TVA cu un procent, nu se va realiza şi o creştere similară a veniturilor statului pentru că, probabil, presiunea care va fi prin creşterea inflaţiei nu va permite cumpărările, iar preţurile ar putea să crească mai mult decât cu un procent, ceea ce ar însemna o inflaţie mult mai mare şi necontrolată”, a explicat Şeitan.

Citeste si:  Finanţele încalcă din nou regula Codului Fiscal

Potrivit unor analişti economici, prin creşterea TVA cu un procent, până la 20 %, nu ar mai fi fost nevoie de o reducere a salariilor bugetarilor cu 25 %.

„Prin această neîncredere în funcţionarea pieţei a FMI, am venit cu soluţii foarte ferme, stricte şi în termen foarte scurt pentru recuperarea deficitului bugetar, ceea ce a însemnat nişte măsuri radicale, respectiv ca şi cele pe care le-am propus”, a adăugat ministrul Muncii.

Declaraţia ministrul Muncii vine în urma afirmaţiei făcute luni, în cadrul unei dezbateri, de economistul Liviu Voinea, potrivit căreia, economia prin reducerea salariilor cu 25 la sută ar fi fost aceeaşi prin majorarea TVA cu unu la sută.

Citeste si:  Aurescu: Deveselu, o preocupare pentru Moscova întrucât e garanţia că România nu se va întoarce sub o altă sferă de influenţă

Specialistul a adăugat că economia obţinută prin diminuarea salariilor va fi de 0,4 la sută din PIB, adică insuficient pentru atingerea ţintei de deficit de 6,8 la sută.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata