Preşedintele Băsescu a cerut Parlamentului adoptarea codurilor de procedură penală şi civilă

16

Preşedintele Traian Băsescu a trimis o scrisoare preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, solicitând adoptarea Codului de procedură penală şi a Codului de procedură civilă până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, a informat miercuri, 2 iunie, Administraţia Prezidenţială.

„O evaluare pozitivă în acest document (raportul Comisiei Europene, n.r.) va fi posibilă în condiţiile în care Parlamentul României va adopta Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă cât mai curând posibil. În acest sens, revin la scrisoarea transmisă dumneavoastră în luna aprilie, solicitându-vă adoptarea celor două Coduri sus-menţionate, până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare”, se arată în scrisoarea adresată, marţi, de către şeful statului.

Citeste si:  Ministrul Transporturilor cere investigarea incendiului izbucnit la trenul IR 1825

Acesta reaminteşte că România se află încă sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei. Preşedintele mai precizează că o etapă importantă a procesului de monitorizare a reformelor din domeniul justiţiei o reprezintă Raportul Comisiei Europene care urmează a fi adoptat în vara acestui an.

În luna aprilie, preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului o scrisoare prin care solicita adoptarea Codurilor de procedură civilă şi penală până la sfârşitul sesiunii parlamentare.

Tot atunci preşedintele a transmis o scrisoare şi Guvernului, solicitând definitivarea, cât mai urgentă, a studiilor de impact la toate cele patru Coduri şi transmiterea în Parlament a Legilor de aplicare a acestor coduri.

Citeste si:  Primarul buzoian Boşcodeală, condamnat definitiv la trei ani cu suspendare de Curtea de Apel Braşov în dosarul Gloria

Pe 3 mai, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, afirma la Radio România Actualităţi că Parlamentul va adopta, până în luna iunie, Codurile de procedură penală şi civilă.

Pe 12 aprilie, premierul Emil Boc i-a cerut şefului Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, să solicite conducerii celor două Camere ale Parlamentului urgentarea adoptării codurilor de procedură civilă şi penală. Şeful Executivului a menţionat că în luna iulie Guvernul va avea pregătită Legea de aplicare a codurilor.

Adoptarea Codurilor de procedură civilă şi penală este una dintre măsurile cerute României de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie.

Citeste si:  Klaus Iohannis va locui în Vila Lac 2, până când Traian Băsescu va elibera Vila Lac 3

Pe 23 martie, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, constata că punctele negative consemnate în raportul intermediar al Comisiei Europene sunt o urmare a ritmului încetinit din ultimele şase luni, din cauza calendarului politic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata