Strategia energetică pentru 2020, în discuţie la Consiliul Uniunii Europene

Obiectivele politicii energetice pentru Strategia Europa 2020 trebuie să cuprindă dezvoltarea infrastructurii şi crearea unui sistem energetic bazat pe emisii scăzute de carbon, care să recunoască contribuţia sectorului nuclear, potrivit declaraţiilor ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, exprimate la Consiliului Uniunii Europene pe probleme de energie de la Bruxelles.

Conform unui comunicat al MECMA, oficialul român a adăugat că obiectivele Strategiei trebuie să cuprindă valorificarea eficientă a resurselor indigene ale Uniunii Europene, având în vedere că, pentru România, producţia de energie electrică bazată pe cărbune va continua să deţină o pondere importantă în mixul energetic.

Citeste si:  Un avion a aterizat de urgenţă în Irlanda după ce mai multe persoane s-au intoxicat

Adriean Videanu a participat luni, 31 mai, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene pe probleme de energie de la Bruxelles.

În cadrul discuţiilor, miniştrii de resort ai ţărilor membre au adoptat Concluziile Consiliului ‘Către o nouă strategie energetică pentru Europa 2011-2020’.

Ministrul Videanu a atras atenţia asupra importanţei includerii, în definirea obiectivelor Strategiei, a dimensiunii externe a cooperării în domeniul energiei, aceasta reprezentând o componentă esenţială a asigurării securităţii energetice şi consolidării competitivităţii Uniunii Europene.

Referitor la infrastructura energetică, ministrul Adriean Videanu a subliniat că recentul proiect iniţiat de România pentru realizarea interconectorului Azerbaidjan – Georgia – România (AGRI) are un rol important în atingerea obiectivului – comun ţării noastre şi Uniunii Europene – de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie şi a considerat importantă, în acest context, includerea lui în Coridorul Sudic.

Citeste si:  CFR Călători introduce din 14 iunie Trenurile Soarelui spre Litoral şi Deltă

Miniştrii energiei prezenţi la reuniunea de la Bruxelles au dezbătut, totodată, stadiul negocierilor pe tema proiectului de Regulament privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale şi au avut un schimb de opinii pe marginea obiectivelor naţionale de eficienţă energetică ca răspuns la Strategia Europa 2020.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata