Comisia de muncă a decis menţinerea punctului de pensie la 732,8 de lei

14

Deputaţii din Comisia de muncă au hotărât ca, la intrarea în vigoare a noii legi privind sistemul unitar de pensii, valoarea punctului de pensie să fie de 732,8 lei, amânând însă discuţiile privind modalitatea anuală de calculare până când ministrul Muncii, Mihai Şeitan, va veni la dezbateri.

Deputaţii au adoptat alineatul 1 al articolului 102 din proiectul sistemului unitar de pensii în forma Guvernului. Acesta stipulează că, „la data intrării în vigoare a legii, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei”.

Anterior adoptării acestei prevederi, comisia a respins amendamentele social-democraţilor şi liberalilor, care stabileau ca valoarea punctului de pensie să fie de cel puţin 45% din valoarea salariului mediu brut.

Citeste si:  CNAIR: 13 noi puncte fix de control valabilitate rovinietă

Dezbaterile au fost marcate de criticile dure formulate de deputaţii PSD şi PNL, care au susţinut că varianta Guvernului „nu are logică” şi că valoarea punctului de pensie e stabilită aleatoriu.

În schimb, democrat-liberalul Gelu Vişan a afirmat că formula Guvernului are la bază principiul sustenabilităţii şi a atras atenţia că nu există resurse financiare pentru o valoare mai mare a punctului de pensie.

Deputatul PSD Adrian Solomon a propus ca alineatul să fie votat nominal, „pentru ca fiecare parlamentar să fie tras la răspundere o dată în plus”, însă propunerea sa a fost respinsă.

Citeste si:  Numarul pensionarilor a crescut cu 5.000 in ultimul trimestru al anului trecut

După ce alineatul a fost votat în forma Guvernului, Solomon a ţinut să precizeze, „pentru stenogramă”, că favorabil au votat democrat-liberalii Gelu Vişan, Ioan Botiş, Claudia Boghicevici, Mihaela Stoica, Cornel Ghiţă, Florian Geantă şi Iulian Vladu, reprezentantul UDMR Arpad Pal şi independenţii Marian Sârbu şi Maria Barna.

Disputele au continuat şi la alineatul 2 al articolului 102 din proiectul Guvernului, conform căruia „valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut realizat pe anul precedent”.

Citeste si:  Consiliul Concurenţei a sancţionat cinci companii pentru formarea unui cartel pe piaţa produselor de tehnică dentară

Independentul Marian Sârbu a propus amânarea dezbaterii până când ministrului Mihai Şeitan va veni la discuţiile din comisie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata