Deputaţii din Comisia de muncă au scăzut penalizările pentru pensionarea anticipată

Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă prin diminuarea acestuia cu 0,65% pentru fiecare lună de anticipare, au decis miercuri, 2 iunie, deputaţii din Comisia de muncă.

Amendamentul adoptat de Comisie a fost formulat la alin.4 al art.65 de către independentul Marian Sârbu care a precizat că un astfel de procent este „un compromis” între propunerile opoziţiei, care vizau penalizări de 0,5% pentru fiecare lună de anticipare, şi varianta Guvernului, care prevedea penalizări de 0,75%.

Varianta Executivului a stârnit, în timpul dezbaterilor, o serie de critici din partea deputaţilor PSD+PC şi PNL.
Sunt oameni care trăiesc în condiţii dificile şi nu trebuie pedepsiţi pentru că s-au îmbolnăvit„, a spus preşedintele Comisiei de muncă, liberalul Victor Paul Dobre.

Citeste si:  Deputaţii dezbat luni, 14 iunie, legea unitară a pensiilor

La rândul său, social-democratul Ioan Cindrea a susţinut că penalizările de 0,75% propuse de Guvern pentru fiecare lună de pensionare anticipată reprezintă un abuz al statului.

„Peste o săptămână procesul de pensionare anticipată se stopează. Deci să nu facem un genocid”, a adăugat deputatul PSD, Dan Mircea Popescu.

În cele din urmă, deputaţii au votat propunerea independentului Marian Sârbu ca penalizările să fie de 0,65% pentru fiecare lună de anticipare.

Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit prin diminuarea acesteia cu 0,65% pentru fiecare lună de anticipare până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă”, se arată în amendamentul adoptat de comisie.

Citeste si:  Numarul pensionarilor a crescut cu 5.000 in ultimul trimestru al anului trecut
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata