UDMR vrea să impoziteze „Ţinutul Secuiesc”

Liderii Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna acuză UDMR că promovează iniţiative legislative „bizare”, care au ca efect impozitarea aşa-zisului „Ţinut Secuiesc”, adică a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, locuite majoritar de maghiari.

Vicepreşedintele PCM Covasna, Fazakas Tibor, care a susţinut miercuri, 2 iunie, o conferinţă de presă, a dat ca exemplu „Legea zilierului”, o iniţiativă legislativă venită din partea unui grup de patru deputaţi UDMR, care propun impozitarea angajatorilor şi limitarea veniturilor zilierilor la maximum 10 lei pe oră.

„Prin acest fapt UDMR vrea să impoziteze Ţinutul Secuiesc, care are ca specific cultivarea cartofului şi unde fiecare gospodar se ajută cu vecinii, cu cumnaţii, cu rudele, fac clacă la adunatul recoltei şi mai cheamă în ajutor şi oameni din familii nevoiaşe.

Citeste si:  Exxon evaluează reducerile globale de locuri de muncă după dezvăluirea planului de disponibilizare australian

Consecinţele acestei legi se vor năpusti asupra acestor familii sărace, în timp ce peştii mari vor scăpa„, a declarat liderul PCM, care a criticat UDMR pentru că, deşi se află la guvernare, nu a venit cu nicio soluţie concretă pentru a ajuta ieşirea ţării din criză.

Legea zilierului” a fost elaborată de deputaţii UDMR Derzsi Akos, Olosz Gergely, Kerekes Karoly şi Edler Andras în scopul reglementării relaţiilor de muncă dintre angajator şi persoanele care lucrează cu ziua.

Deputatul UDMR Covasna Edler Andras a declarat recent că formula propusă reprezintă o formă extrem de simplificată de angajare, care va elimina munca la negru, dar în acelaşi timp va oferi firmelor cadrul legal de a angaja zilieri pentru diverse munci sezoniere.

Citeste si:  Biriş (MFP): Avem o fraudă uriaşă pe TVA, atât în România, cât şi în Europa

Potrivit proiectului de lege, persoanele care nu au împlinit 16 ani nu vor putea lucra ca zilieri, iar activitatea prestată pentru acelaşi angajat nu va putea depăşi 60 de zile într-un an. Evidenţa se va ţine într-un carnet de zilier care va putea fi achiziţionat de la primării.

Angajatorul va trebui să plătească la bugetul de stat un impozit de 16% aplicat asupra venitului net convenit cu zilierul, iar cuantumul sumei va fi evidenţiat sub forma unui timbru fiscal aplicat în carnetul zilierului. De asemenea, angajatorul va trebui să ţină într-un registru o evidenţă a tuturor zilierilor cu care a intrat temporar în raporturi de muncă, registru ce va fi prezentat lunar Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Citeste si:  Kaki, unul dintre fructele cu cel mai bogat conţinut nutriţional

Proiectul de lege mai prevede că venitul net zilnic plătit zilierului va fi de minimum 2 lei pe oră şi maximum 10 lei pe oră, iar plata se va face în mod obligatoriu la sfârşitul zilei de lucru. De asemenea, stipulează că zilierii nu vor beneficia în mod automat de asigurare de sănătate, de vechime în muncă ori pensie pentru munca prestată.

Deputaţii UDMR propun ca amenzile pentru încălcarea acestor prevederi să fie cuprinse între 6.000 şi 20.000 de lei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata