Broker de credite: „Să ne bucurăm acum, pentru două-trei luni, că mai târziu nu se ştie”

57

– Luna mai 2010 este considerată de brokerii de credite drept luna relansării împrumuturilor bancare în România, după prăbuşirea cu 80% a contractării, la nivelul anului 2009.

– Principala cauză a revigorării pieţei împrumuturilor revine Programului „Prima Casă”, care operează cu o dobândă medie de 5,5%, dar şi ajustării  cu 3-5% a dobânzilor creditelor standard.

– Cu toate acestea, niciun broker nu s-a hazardat să afirme că trendul ascendent va continua şi în următoarele luni, în contextul acutizării crizei politice şi economice, deviza zilei fiind: „Să ne bucurăm acum, cât încă mai este bine”.

.
„Pot spune că în luna mai am înregistrat un apogeu în ceea ce priveşte numărul creditelor acceptate de bănci, în special pe Programul «Prima Casă».

Aproape că s-a dublat numărul cererilor finalizate, în comparaţie cu luna martie, iar în raport cu aprilie observ o creştere de circa 30%. Trebuie să recunosc faptul că majoritatea clienţilor acceptaţi de bănci sunt angajaţi ai multinaţionalelor, foarte rar din sectorul IMM sau bugetari”, ne-a spus Lăcrămioara Ursache, reprezentant Kiwi Finance Iaşi.

Aceasta ne-a mai dezvăluit că are în portofoliu o serie de clienţi care au dosarul aprobat de bancă, însă preferă „să măsoare” de 10 ori înainte de a se îndatora.

Reluarea creditării reiese şi din analiza datelor oficiale. Concret, ieşenii s-au orientat cu preferinţă către creditele în valută, într-o singură lună valoarea îndatorării către instituţiile financiare crescând cu 53 milioane RON, la nivelul întregului judeţ.

Astfel, în luna aprilie 2010, valoarea totală a creditelor contractate a urcat până la 4,080 miliarde RON.
.

Brokerii ieşeni sunt rezervaţi în  previziuni pe termen lung

Însă, dacă se compară aceste cifre cu cele de la nivelul anilor 2007-2008, specialiştii raportează o prăbuşire cu circa 80% a numărului creditelor şi a sumelor împrumutate.

Citeste si:  BCR a eliminat comisionul de plată anticipată la creditele cu dobândă variabilă

„Lucrurile sunt încă departe de a fi roz. Comparativ cu perioada de dinainte de criză, creditarea a scăzut cu circa 80%. Aceasta din două motive: pe de o parte, oamenii sunt deja supraîndatoraţi, iar de cealaltă parte au crescut dobânzile şi valoarea valutelor în raport cu leul, iar veniturile s-au redus din ce în ce mai accentuat începând de anul trecut”, ne-a explicat Ortansa Urzică, director zonal Safety Credit.

Le-am spus şi colegilor mei, să ne bucurăm acum, pentru două-trei luni, că mai târziu nu se ştie. Aşteptăm să vedem ce schimbări se vor mai face la nivelul băncilor, dar şi la nivel guvernamental. În climatul actual, nu mă mai pot hazarda să fac niciun fel de estimare, oricâtă experienţă aş avea în domeniul bancar şi managerial”, ni s-a destăinuit Ortansa Urzică.
.

Bugetarii vor avea acces foarte greu sau deloc la credite

Cele mai sumbre previziuni se anunţă pentru sectorul bugetar, angajaţii acestuia urmând să acceadă din ce în ce mai greu la instrumentele financiare, în contextul reducerilor salariale pregătite de Guvern.

Se observă o reticenţă a băncilor în ceea ce priveşte clienţii bugetari. Dacă în urmă cu doi ani un lucrător la stat avea un scor mai mare la creditare în comparaţie cu un angajat la o multinaţională cu salariu dublu, acum bugetarii obţin foarte greu un împrumut, iar în perspectiva reducerilor cu 25% a veniturilor, chiar deloc”, ne-a mai spus directorul zonal al Safety Credit.
.

Au crescut restanţele la creditele în lei şi au scăzut la cele în valută

Nivelul total al creditelor în lei a scăzut în luna aprilie 2010 faţă de martie 2010 cu 38 milioane RON, ajungând la 2,224 miliarde RON.

Citeste si:  Băncile pot să păstreze ratele actuale doar dacă au acceptul clienţilor

Scăderea valorii creditelor în lei nu înseamnă nici pe departe că ieşenii nu mai au nevoie de bani sau că toate persoanele împrumutate şi-au achitat la termen ratele.

Din contră, valoarea restanţelor la creditele în lei a crescut cu 3 milioane RON într-o singură lună şi doar creditele curente s-au redus cu 52 milioane RON.

Situaţia la creditele în valută se află la polul opus. Întrucât ieşenii s-au împrumutat preponderent în valută, valoarea creditelor curente a crescut cu 56 milioane RON, de la 3,898 miliarde RON, la 3,954 miliarde RON.

Pe de altă parte, în luna aprilie 2010, restanţele la rambursarea creditelor în valută au scăzut cu circa 3 milioane RON, până la 126 milioane RON, în comparaţie cu luna martie a aceluiaşi an, când se situau la valoarea de 129 milioane RON.
.

Agenţii economici s-au împrumutat mai prudent decât populaţia

Având în vedere că cea mai mare „agitaţie” se manifestă în sfera creditelor în valută, interesant de remarcat este că majoritatea împrumuturilor din luna aprilie, în valoare de 36 milioane RON, au fost contractate de populaţie, în timp ce agenţii economici au fost mai prudenţi, îndatorându-se doar cu 17 milioane RON.

Citeste si:  Autostrada Lugoj - Deva, planificată a fi terminată în trimestrul III din 2018

Din totalul creditelor în valută acordate până în prezent ieşenilor, în sumă de 2,417 miliarde RON, majoritatea, adică 1,445 miliarde RON, reprezintă credite pentru nevoi personale şi doar 877 milioane RON credite pentru locuinţe.
.

Ieşenii s-au orientat masiv către creditele în valută pentru locuinţe

Analizând, însă, modul de împărţire a sumelor în luna aprilie comparativ cu martie 2010, se poate observa o reorientare a ieşenilor către contractarea de credite pentru locuinţe, 18 milioane RON, în detrimentul celor de nevoi personale, 15 milioane RON.

Acest fapt este pus pe seama Programului „Prima Casă II”, care a venit cu dobânzi şi condiţii „mai atractive”, dar şi scăderii preţurilor la imobiliare, pe fondul crizei. Contextul favorabil i-a determinat pe cei care mai au încă un loc de muncă sigur şi bine plătit să profite de ofertele dezvoltatorilor şi să împrumute pentru a investi într-o locuinţă nouă.

„Pe ansamblu, creditele în lei s-au ieftinit cu circa 3% de la începutul anului. În acelaşi timp, creditul standard la euro se găseşte la ora actuală pe piaţă, la dobânzi cuprinse între 7,4 şi 8%. Cei care se încadrează la Programul «Prima Casă» beneficiază de împrumuturi cu dobândă de 5,5%. Băncile au mai venit cu tot felul de facilităţi, de genul evaluarea imobilului şi asigurarea inclusă, anularea comisionului de acordare sau a celui de reambursare anticipată”, ne-a explicat Lăcrămioara Ursache.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata