România avertizată de CE pentru lipsa planurilor de management ale bazinelor hidrografice

13

Comisia Europeană a trimis joi, 3 iunie,  un prim avertisment României şi unui număr de încă 11 state membre care nu au transmis planurile de management ale bazinelor hidrografice europene cerute de legislaţia UE în domeniul apelor, se arată într-un comunicat de presă.

Statele membre vizate sunt Belgia, Cipru, Danemarca, Grecia, Irlanda, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia şi Spania. Planurile de management ale bazinelor hidrografice se afla la baza Directivei-cadru privind apa şi sunt esenţiale pentru îndeplinirea obiectivului UE ca toate corpurile de apă din Europa să fie în ‘stare bună’ în 2015. Aceste planuri ar fi trebuit să fie adoptate până la 22 decembrie 2009 cel mai târziu.

Citeste si:  PROMETEU I.M. SRL - notificare privind deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei si intrarea în faliment

‘Mă bucur că majoritatea statelor membre au reuşit să transmită la timp planurile de management ale bazinelor hidrografice. Totuşi, încă nu avem planurile pentru un sfert din teritoriul UE. Rog statele membre în cauza să acţioneze rapid, să finalizeze consultările publice şi să transmită planurile’, a spus comisarul european pentru mediu Janez Potocnik.

Comisia va trimite o primă scrisoare de avertizare către cele 12 state menţionate. Conform legislaţiei, statele membre trebuiau să publice câte un plan de management pentru fiecare district hidrografic cel târziu la 9 ani de la intrarea în vigoare a legislaţiei. Statele membre UE străbătute de râuri transfrontaliere trebuie să colaboreze pentru a elabora un singur plan de management al bazinului hidrografic internaţional.

Citeste si:  România contează pe fonduri UE pentru agricultura sa "cu două viteze"

Statele membre trebuie să consulte publicul şi alte părţi interesate în legătură cu planurile şi să publice versiuni de lucru ale acestora, acordând şase luni pentru primirea unor comentarii în scris. Date fiind aceste cerinţe, consultările publice ar fi trebuit să înceapă cel mai târziu în decembrie 2008. Totuşi, deşi majoritatea statelor membre au transmis planurile, douăsprezece state, printre care şi România, nu au făcut acest lucru, iar în unele state membre încă nu au început consultările. Pentru că lipsesc planurile pentru un sfert din teritoriul UE, circa 31% dintre cetăţeni nu ştiu sigur cum vor fi gestionate resursele lor de apă.

Citeste si:  26 mai 2014 - termen limită pentru depunerea formularului 200

Planurile de management ale bazinelor hidrografice oferă o viziune de ansamblu asupra principalelor probleme ale fiecărui district hidrografic şi ar trebui să cuprindă măsurile specifice necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de calitate a mediului stabilite. În cazul în care se aplică scutiri, acestea trebuie justificate temeinic.

Comisia analizează din punct de vedere calitativ planurile primite, iar în 2012 va prezenta cel de-al treilea raport privind punerea în aplicare a Directivei-cadru privind apa. Raportul va evalua planurile şi va oferi recomandaări pentru o mai bună punere în aplicare a acestora. Raportul va fi folosit la elaborarea ‘Planului de salvgardare a apelor europene’ din 2012

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata