Sarkozy implicat într-o reţea de finanţare ilegală?

Un raport al poliţiei luxemburgheze îl semnalează pe Sarkozy implicat într-o reţea de finanţare ilegală în campania prezidenţială din 1995 a fostului premier Edouard Balladur, deşi nu existe probe împotriva lui, se arată într-un articol publicat de cotidianul Las Provincias, care citează ziarul digital MediaPart.

Un raport al poliţiei luxemburgheze chestionează posibilul rol al preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, într-o presupusă reţea de finanţare ilegală a campaniei prezidenţiale din 1995 a lui Balladur, deşi se precizează că nu existe dovezi împotriva sa notează ziarului MediaPart.
Raportul îl semnalează pe Sarkozy ca posibil „arhitecť al unei reţele oculte şi ilicite pentru a finanţa campania prezidenţială a mentorului său, Balladur, în vremea când actualul preşedinte era în fruntea Ministerul Bugetului, subliniază MediaPart, care se defineşte drept un ziar on-line fără plată.

Citeste si:  Cea mai mare bursă din lume, prabuşită din cauza unei erori umane

Raportul a fost elaborat la cererea judecătorilor financiari parizieni care investighează un presupus spionaj informatic la Direcţia de Construcţii Navale (DCN), potrivit sursei. În această anchetă judecătorii au urmărit pista unei companii luxemburgheze denumită „Heine”, înfiinţată în 1994 de filiala internaţională a DCN, cu avizul lui Sarkozy, pe când acesta ocupa portofoliul bugetului în guvernul lui Balladur, afirmă MediaPart.

Prin intermediul acestei companii „off shore” tranzitau o parte din comisioane, legale până în anul 2000, privind contractele de armament între care şi cel al vânzării de submarine Pakistanului în 1994, se arată în acest raport.
Potrivit MediaPart, „o parte din fondurile care au tranzitat prin Luxemburg au intrat în Franţa pentru finanţarea companiilor politice franceze. Raportul citat de menţionatul ziar adaugă totuşi că, deşi Sarkozy era la curent cu crearea acestei companii, ‘nu există nicio probă concretă de corupţie’ împotriva lui.

Citeste si:  Moscova şi Kiev sprijină la unison Transnistria separatistă

Ziarul Liberation a dezvăluit deja în luna aprilie că fosta campanie a lui Balladur ar fi putut primi comisioane obţinute de pe urma unui contract militar. Potrivit ziarului francez, conturile campaniei lui Balladur arată că la 26 aprilie 1995 a primit o sumă ‘suspectă’ de 10 milioane de franci (1,52 milioane de euro), exact în momentul în care se plăteau comisioane pentru vânzarea de submarine Pakistanului, în valoare de 5,41 miliarde de franci (825 milioane de euro).
În iunie 2009, Sarkozy a calificat drept ‘o fabulaţie’ ipoteza privind o posibilă finanţare ilegală, în timp ce fostul premier Edouard Balladur a dezminţit orice finanţare ilegală a campaniei sale din 1995.

Citeste si:  Costel Căşuneanu şi Adrian Isac, audiaţi la DNA în dosarul lui Cătălin Voicu
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata