BCE va păstra dobânda de referinţă la nivelul actual şi va încerca să calmeze pieţele

11

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, care se va reuni joi, 10 iunie, va păstra rata dobânzii de referinţă la nivelul de 1 %, încercând din nou să calmeze pieţele în contextul crizei cu care se confruntă statele din zona euro, apreciază analiştii economici, citaţi de AFP.

BCE va continua fără îndoială să calmeze pieţele monetare, nemulţumite de susţinerea BCE, şi va încuraja statele din zona euro să întreprindă măsuri curajoase de asanare a bugetelor, apreciază Jennifer McKeown, analist la Capital Economics. Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, va încerca „să apere independenţa BCE după recentele acuzaţii că a influenţat exagerat guvernele din zona euro”, a adăugat ea.

Citeste si:  Jocurile Paralimpice de la Soci debutează vineri, în plină criză ruso-ucraineană

Numeroasele intervenţii ale lui Trichet sau a altor bancheri centrali, de când BCE a început să cumpere obligaţiuni de la statele aflate în dificultate, precum Grecia, Irlanda, Spania şi Portugalia, au eşuat în a readuce încrederea pieţelor, sunt de părere analiştii economici.

Euro a continuat să se deprecieze faţă de dolar, ajungând vineri la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, sub pragul de 1,20 dolari, pe fondul neîncrederii cu privire la succesul planului de salvare a Greciei şi al mecanismului de suţinere a zonei euro, precum şi din cauza faptului că BCE nu va mai putea menţine pentru mult timp rata dobânzii de referinţă la nivelul actual, având în vedere criza bugetară.

Citeste si:  Mario Draghi: BCE este pregătită să demareze un program masiv de achiziţionare de active

Informaţiile furnizate de BCE sunt insuficiente, explicând parţial îngrijorarea pieţelor, estimează Marco Annunziata, economist la UniCredit. În opinia acestuia, ‘lipsa de transparenţă a BCE cu privire la programul de cumpărare de obligaţiuni creează un teren favorabil zvonurilor şi ipotezelor’.

Instituţia ar trebui cel puţin să precizeze provenienţa titlurilor pe care le cumpără, iar pieţele ar putea fi astfel în măsură să facă diferenţa de situaţie de la o ţară la alta, în acest fel reducându-se îngrijorarea nefondată privind riscul de contaminare.

Recent, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au atras atenţia că BCE trebuie să-şi clarifice strategia şi să convingă pieţele că va continua, dacă este necesar, să cumpere obligaţiuni de stat.

Citeste si:  Aderarea la zona euro, o consolare prea slabă pentru şomerii estonieni

Disensiunile în cadrul BCE constituie de asemenea o problemă. Preşedintele Bundesbank, Axel Weber, candidatul oficial al Berlinului la succesiunea lui Jean-Claude Trichet anul viitor, şi-a exprimat în repetate rânduri scepticismul faţă de demersul BCE de a cumpăra obligaţiuni de stat, temându-se de efectele inflaţioniste ale acestuia şi de politizarea instituţiei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata