Cum se acordă concediul de odihnă la cumul de funcţii

– Intrebarea cititorului: „Am functia de baza la un angajator public si lucrez cu jumatate de norma la un altul – tot public (din 2007) in Bucuresti. Am solicitat compensarea concediului de odihna la incetarea celui de-al doilea contract (pentru ca dotresc incetarea lui) si mi s-a spus ca dreptul la concediu nu se acorda decat pentru norma de baza. Este corect?”

Răspunsul specialistului:

Conform art. 35 din Codul muncii (intrat in vigoare la 1 martie 2003), cu modificarile si completarile ulterioare orice salariat caruia legea nu-i interzice in mod expres, are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, sub rezerva declararii fiecarui angajator a locului unde exercita functia pe care o considera de baza.

Citeste si:  Consum record înregistrat de Reţeaua Electrică de Transport, din cauza temperaturilor scăzute

Prin actualul Cod al muncii legiuitorul a creat un regim de egalitate intre toti angajatorii, inclusiv cei unde salariatul cumulard isi exercita functia, care vor trebui sa-i acorde in separat toate drepturile, nu numai pe cele salariale, printre care si concediul de odihna.

Pentru ca nu ati efectuat concediul de odihna in natura (incepand cu 2007), aveti dreptul la compensarea acestuia in bani la incetarea contractului de munca, in baza art. 141 alin. (4) din Codul muncii. De atunci curge si termenul de 3 ani in care puteti solicita in instanta acest drept.

Citeste si:  Până la 3,5 miliarde de lire sterline par a fi sume frauduloase sau plătite din greșeală, susține HMRC

Cred ca instanta e varianta sigura, intrucat s-a inradacinat puternic in administratia publica, din pacate, ca art. 3 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 250/1992 inca mai e in vigoare, acesta fiind in mare parte si opinia unor organe (financiare) de control.

Pe de alta parte, va sfatuiesc sa solicitati si un punct de vedere I.T.M.-ului, care cu siguranta va va fi favorabil. Acesta v-ar putea fi de folos in sensul ca angajatorul cumulard l-ar intelege, totusi si ati evita, astfel, calea instantei.

Citeste si:  Abonamentele STB, chiar și cele gratuite, trebuie validate la fiecare urcare

Avocatnet.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata