Guvernul îşi asumă răspunderea luni, 7 iunie, pe legile privind măsurile de austeritate

Guvernul îşi va asuma răspunderea luni, 7 iunie, în faţa Parlamentului, pe cele două legi care reglementează măsurile de austeritate.

Înainte de a se prezenta în Parlament, Cabinetul Boc se va reuni luni dimineaţa pentru a discuta pe marginea amendamentelor care au fost aduse de senatori şi deputaţi celor două proiecte de lege privind măsurile de austeritate.

Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au stabilit, miercurea trecută, calendarul asumării răspunderii Guvernului pe măsurile de austeritate.

Potrivit calendarului stabilit, luni, la ora 16.00, Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru primul text de lege – proiectul privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar privind -, iar la ora 17.00 urmează să-şi angajeze răspunderea pentru al doilea text – proiectul privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.

Parlamentarii au putut să depună amendamente pe cele două proiecte de lege până vineri, la ora 20,00, iar Executivul va putea, luni, până la ora 12,00, să evalueze dacă va reţine sau nu o parte dintre amendamente.

Deputaţii şi senatorii au depus 43 de amendamente, dintre care 25 vizează legea privind unele măsuri în vederea restabilirii echilibrului bugetar, iar 18 pe cea referitoare la domeniul pensiilor.

Legea privind unele măsuri în vederea restabilirii echilibrului bugetar a fost amendată de parlamentarii PDL, care au propus 15 modificări, PNL – 6 şi UDMR – 4, iar legea referitoare la domeniul pensiilor a primit modificări de la PNL – 12 amendamente, PDL – 4, dar şi câte una de la minorităţi şi independenţi.

Principalele modificări susţinute de UDMR la proiectele de lege pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea vizează aspecte de tehnică legislativă, dar şi îngheţarea pensiilor sau necoborârea acestor venituri sub 350 de lei.

Citeste si:  Preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, suspendat din funcţie

Un alt amendament vizează eliminarea articolului 2 din proiectul de lege privind unele măsuri în vederea restabilirii echilibrului bugetar referitor la diminuarea cu 25% a bugetului alocat pentru achiziţionarea de medicamente, proteze şi orteze. Totodată, a fost amendat şi articolul 9, eliminând diminuarea indemnizaţiei însoţitorului persoanei cu handicap.

S-a mai propus, printre altele, şi exceptarea profesorilor de la reducerile salariale cu 25%, întrucât sistemul de învăţământ a suferit o restructurare în 2009 şi 2010 prin desfiinţarea a 34.000 de posturi.

Pe de altă parte, liberalii au depus amendamente la cele două proiecte privind reducerile bugetare astfel încât ele să nu fie aplicate. Potrivit liberalului Eugen Nicolăescu, aceste amendamente urmăresc eliminarea tuturor prevederilor din proiectele de lege, urmând ca acestea să fie înlocuite cu un program de măsuri fiscale, financiare şi de reducere drastică a cheltuielilor cu aparatul de stat.

La capitolul referitor la măsurile fiscale, amendamentele PNL propun anularea impozitului minim, reducerea la 5% a TVA pentru construcţiile şi tranzacţiile de locuinţe noi, reducerea integrală pe anul 2010 a impozitului pe venit şi a cotelor de contribuţii sociale pentru angajatorii care creează locuri de muncă şi angajează persoane aflate de peste trei luni în şomaj.

De asemenea, liberalii susţin introducerea unor bonificaţii de 5% din valoarea obligaţiilor fiscale pentru contribuabilii care îşi plătesc taxele la termen, reducerea la 0,02% pe zi a majorărilor de întârziere la plata obligaţiilor fiscale către bugetul general consolidat, introducerea taxării inverse pentru produsele agro-alimentare şi pentru lucrările de construcţii-montaj.

Citeste si:  Infrastructura, lipsa promovării dar şi a personalului calificat, principalele probleme ale turismului românesc

Amendamentele PNL privind măsurile financiare vizează reducerea cheltuielilor bugetare şi stoparea risipei. Astfel, liberalii propun reducerea cu 50% a cheltuielilor prevăzute în legea bugetară cu achiziţii de imobile, dotări independente, elaborarea studiilor de prefezabilitate şi de fezabilitate, deplasări, detaşări, transferuri, precum şi reducerea cu 25% a cheltuielilor prevăzute în bugetul de stat cu bunuri şi servicii.

PNL vine şi cu o serie de propuneri legate de reducerea cheltuielilor publice şi anume reducerea numărului de ministere şi de agenţii, reorganizarea structurilor teritoriale din subordinea ministerelor şi agenţiilor guvernamentale, reducerea aparatului prefecturilor, desfiinţarea structurilor deconcentrate în majoritatea domeniilor.

Cât priveşte proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, PNL susţine că aplicarea unei legi nu poate fi retroactivă.

În ceea ce-i priveşte pe independenţi, aceştia au depus doar un amendament, care este formulat în comun cu deputaţii minorităţilor naţionale, în contextul în care doleanţele lor au fost deja cuprinse în proiectele pe care Guvernul şi le va asuma în Parlament.

Printre propunerile UNPR se află păstrarea pensiei minime garantate de 350 de lei, termen limită pentru măsurile de austeritate – 31 decembrie 2010, indemnizaţia pentru creşterea copilului, menţinerea la valoarea actuală a pensiilor militare sub 3.000 de lei.

De asemenea, UNPR a cerut Executivului ca majoritatea prestaţiilor sociale care privesc cele aproape 400.000 de persoane cu handicap să rămână neschimbate.

Deputaţii minorităţilor naţionale au ales să depună două amendamente, iar parlamentarii PSD niciunul.

Citeste si:  Traian Băsescu: FMI şi Guvernul vor merge pe restructurarea masivă a cheltuielilor

De altfel, PSD a anunţat că va depune două moţiuni de cenzură împotriva celor două legi, iar în cazul în care acestea nu vor trece de Parlament vor sesiza Curtea Constituţională.

Liderul social-democrat Mircea Geoană a precizat că, potrivit Constituţiei, din momentul în care se angajează răspunderea există şi curge dreptul legitim al opoziţiei de a depune moţiune de cenzură, care este pregătită de PSD împreună cu PC şi, probabil, cu cei de la PNL.

Potrivit lui Geoană, opoziţia ar urma să depună această moţiune de cenzură marţea viitoare.

Cele două proiecte de lege privind măsurile de austeritate au fost adoptate de Guvern, pe 30 mai, într-o şedinţă extraordinară.

Proiectul privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi cel privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor au fost adoptate de Executiv, în marja acordului convenit cu FMI, pentru reducerea deficitului bugetar.

Premierul Boc a precizat că proiectul privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar va conţine măsurile necesare încadrării în deficitul de 6,8% din PIB, iar cel de-al doilea vizează măsurile care se impun în domeniul pensiilor, în aşa fel încât să se menţină sistemul contributivităţii.

Emil Boc a susţinut că măsurile anunţate vor fi aplicate până pe 31 decembrie, urmând ca pentru 2011, problematica salariilor şi a pensiilor să fie stabilită în condiţiile legii bugetului de stat pe anul viitor, a legii salarizării unitare şi a legii pensiilor, care vor fi adoptate de Parlament.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata