Unde ar dori să facă economii coaliţia de guvernare din Germania

16

Guvernul de coaliţie din Germania strânge cureaua până în 2014, deciziile care vor fi luate în materie de austeritate urmând să transforme ţara. Ziarul Financial Times Deutschland prezintă pe scurt domeniile unde guvernul intenţionează să facă economie.

În domeniul cheltuielilor sociale, coaliţia de guvernare vrea să strângă cureaua la alocaţiile pentru şomeri. Astfel, urmează ca suplimentele plătite timp de doi ani în condiţiile trecerii de la ajutorul de şomaj ALG I la cel ALG II să fie suprimate.
Până acum, persoanele singure primesc în primul an până la 160 de euro pe lună iar în al doilea până la 80 de euro pe lună. Pentru cei căsătoriţi suma este maxim dublă. În cazul celor care primesc ajutor de şomaj Hartz IV urmează să fie anulată total alocaţia pentru părinţi (Elterngeld – bani daţi de stat pentru a încuraja cuplurile să aibă copii, n.red.).

Citeste si:  Din cauza crizei din zona euro, Rusia s-ar putea confrunta cu o stagnare economică

Nevoile de bază sunt asigurate deja prin reglementările de ajutor de stat şi plăţi suplimentare, se spune. Ar urma de asemenea să dispară şi contribuţia de asigurări de pensie pentru şomerii de lungă durată, plătită din bani publici. Coaliţia doreşte în principiu să transforme contribuţia obligatorie a statului într-una arbitrară, de exemplu în ce priveşte ajutoarele pentru integrare pentru aceia în căutarea unui loc de muncă, prin aceasta urmând să crească stimulul pentru acceptarea unui loc de muncă.

Asigurarea de şomaj urmează să fie lipsită pe viitor de împrumuturi sau alocaţii, lucru ce ar putea duce la o majorare a contribuţiei peste cele trei procente stabilite pentru 2011. Baza de calcul pentru stabilirea alocaţiei pentru părinţi urmează să fie redusă de la 2.700 la 1.800 de euro, prin aceasta fiind asigurată, în opinia guvernului, susţinerea persoanelor cu un loc de muncă din clasa salarială inferioară şi mijlocie.

Citeste si:  Contrabanda atomică ameninţă securitatea globală

Totodată urmează să fie anulată alocaţia pentru acoperirea costurilor de încălzire în cazul celor care primesc bani pentru locuit. Prima pentru construirea locuinţei, acum în valoare de 45 de euro pe an pentru persoane singure şi 90 de euro pentru cupluri, urmează să iasă din vigoare, motivaţia fiind nivelul extrem de scăzut al dobânzii la ora actuală.

Coaliţia la guvernare examinează o reducere de subvenţii financiare şi înlesniri fiscale de circa 24 de miliarde de euro, prioritate urmând să aibă reglementările de scutire de taxe ecologice mai ales pentru companiile mari consumatoare de energie. Profiturile speciale ale concernelor energetice provenite din proiectata prelungire a duratei de funcţionare a centralelor nucleare urmează să fie şi ele taxate, guvernul sperând din acestea venituri suplimentare anuale la buget de 2,3 miliarde euro.

Citeste si:  Alegerile anticipate sunt necesare indiferent de soarta moţiunii de cenzură

În cazul forţelor armate urmează să fie verificate structurile, în scopul unor economii de miliarde în anii care urmează. Se vorbeşte actualmente de o reducere a numărului de trupe cu circa 40.000 de soldaţi profesionişti şi temporari, urmând ca serviciul militar regulat şi cel alternativ să rămână de 6 luni.
În ce priveşte funcţionarii statului, numărul acestora urmează să scadă până în 2014 cu cel puţin 10.000, funcţionarii trebuind să se aştepte şi la o scădere a salariilor lor cu 2,5 la sută, lucru ce urmează să fie realizat prin renunţarea la proiectata majorare a banilor de Crăciun pentru funcţionari, în 2011.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata