De ce nu afişează bancomatele comisionul?

– Clientii romani nu sunt instiintati direct cu privire la comisionul de retragere, spre deosebire de utilizatorii din alte tari.

Bancile locale percep unele dintre cele mai mari comisioane din Europa pentru retragerile de numerar de la bancomat. In acelasi timp, Romania ocupa unul dintre ultimele locuri din regiune in ceea ce priveste utilizarea cardului direct la comercianti fiind astfel fruntasa in ceea ce priveste retragerile de la ATM-uri.

In acest context, mai ales ca nivelul de educatie financiara al romanilor nu este unul tocmai de top, bancomatele locale ar putea fi tehnic adaptate incat sa afiseze comisioanele percepute pentru fiecare retragere in parte.

Ce-i drept, calculul si afisarea costurilor pentru fiecare tranzactie realizata la ATM nu este, deocamdata, cel putin, o practica la nivel european. Cu toate acestea, astfel de bancomate exista in tari precum Germania, Italia sau Marea Britanie iar reprezentantii retelelor Visa si Mastercard spun ca o astfel de solutie poate fi implementata si in Romania.

„O astfel de solutie poate fi adusa in Romania. Din punct de vedere tehnic, ar fi un singur impediment. Comisioanele nu ar putea fi calculate decat pentru cardurile emise de institutia financiara care detine bancomatul respectiv”, spun cei de la Mastercard. Desi nu vorbim despre bancomate, astfel de aparate exista in Europa.

„Sunt destul de frecvente in Europa acele aparate unde poti face mai multe tipuri de operatiuni cu cardul. Ele nu apartin bancilor ci unor institutii asemanatoare cu IFN-urile din Romania. In cazul retragerilor de numerar, aceste aparate calculeaza si afiseaza comisionul”, explica si reprezentantii Visa.

Integral in Romania Libera

Citește și
3 Comentarii
 1. Mike Iulica spune

  Eu stiu care e comisionul pt ca nu am vrut card si imi retrag toti banii cum ii iau. Pana acum la banca am lasat mai multe milioane de lei vechi, doar ca am un card. Oare pentru banii astia ce serviciu imi face banca? Pt card ar trebui sa iti ofer dobanada nu sa te penalizeze ca tii banii la ei. Dar sistemul bancar a devenit o industrie din ce sa traiasca o gramada de trantori.

 2. Mike Iulica spune

  Sper sa apara comentariul pentru ca am vazut ca unora cand nu le place un comentariu chiar daca e real nu il publica. O sa verific din curiozitate si a vedea seriozitatea dvs.

 3. admin spune

  Ordonanţa de urgenţă privind contractele de credit pentru consumatori – textul integral

  http://www.financiarul.ro/2010/06/11/forma-finala-a-ordonantei-de-urgenta-privind-contractele-de-credit-pentru-consumatori

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata