Ministrul Finanţelor: Procesul de ajustare a salarizării bugetarilor durează până în 2015

21

Procesul de ajustare a sistemului de salarizare bugetar se va finaliza în 2015, a declarat, joi seară, 11 iunie, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, la un post de televiziune.


Şeful de la Finanţe a explicat că Legea salarizării unitare în sistemul bugetar a fost un prim pas în acest proces de ajustare, care a creat o bază, însă va urma o succesiune de legi de salarizare, astfel încât, la final, să se ajungă la un raport între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar de 1 la 12, şi nu de 1 la 15, cum se prevede în Legea 330/2009.

„Sistemul de salarizare bugetar este un sistem cu multe erori. De-a lungul timpului, cine a avut o mai mare capacitate de influenţă a făcut prin lege eforturi de majorare a salariilor. Apoi, alte grupuri au făcut la fel. Ceea ce trebuie făcut acum, este o ajustare a sistemului”, a explicat Vlădescu.

Citeste si:  Ministrul Economiei: Voucherele de vacanță vor continua, ne dorim ca turiștii români să circule și în extrasezon

Oficialul MFP a spus că Legea 330/2009 va fi schimbată, iar în 2010 va fi un act normativ care se va aplica din 2011.

„Vom face paşi ca, în 2015, să ajungem la acest raport de 1 la 12”, a precizat ministrul Finanţelor.

Acesta a adăugat că sistemul de stimulente va dispărea anul viitor.

De asemenea, ministrul Vlădescu a spus că, pentru 2011, a fost prevăzut un anumit fond de salarii – de 39 de miliarde de lei – şi un anumit număr de salariaţi.

Fondul de salarii din 2011 va fi mai mare decât fondul de salarii din 2010 diminuat cu 25 la sută. Am plecat de la 45 – 46 miliarde de lei şi vom ajunge la 39 de miliarde”, a precizat Sebastian Vlădescu.

Citeste si:  Ministrul Muncii: Salariile ar fi putut să fie tăiate în 2011 şi cu 70%, fără măsurile de austeritate

În vederea simplificării sistemului de salarizare şi ierarhizare, proces ce se va realiza în cursul anului 2010, a fost înfiinţată, potrivit legii, o comisie bipartită alcătuită din specialişti ai ministerelor şi reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional.

Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2010.

Legea se aplică etapizat, în perioada 2010 – 2015, prin majorări succesive şi diferenţiate a salariilor de bază, a soldelor funcţiilor de bază pentru personalul militar şi a indemnizaţiilor lunare de încadrare, astfel încât la sfârşitul intervalului să se ajungă la un raport între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar de 1 la 12.

Citeste si:  Traian Băsescu: 1 septembrie este data facturării resonsabilităţii Guvernului în aplicarea măsurilor anticriză

Conform MMFPS, trecerea de la actualul sistem de salarizare la noul sistem de salarizare, atât în anul 2010, cât şi în perioada de implementare a legii, nu va aduce, potrivit actualelor reglementări, diminuarea salariului brut de care beneficiază personalul.

Totodată, salariile de bază şi soldele funcţiilor de bază, care la data de 31 decembrie 2009 aveau o valoare mai mică de 705 lei/lună, au fost majorate la această valoare, începând cu data de 1 ianuarie 2010.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata