Vlădescu: Ne batem cu băncile pentru că cer dobânzi exagerate la titlurile de stat, de peste 8% pe an

21

– Ministrul finanţelor susţine că Trezoreria statului îşi permite să reziste presiunii bancherilor care pretind dobânzi mai mari la titluri de stat. Băncile cer randamente de peste 8% pe an la lei faţă de 6% acum o lună, relatează Ziarul Financiar

Băncile nu au argumente suficient de solide pentru a justifica majorarea substanţială a dobânzilor pe care le cer Ministerului Finanţelor la licitaţiile de titluri de stat în lei, din moment ce Banca Naţională nu a majorat dobânda (6,25%) şi nici cu ratingul de ţară nu s-a întâmplat nimic, afirmă ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu.

Citeste si:  Alege parchetul laminat alb pentru casa ta și vei fi uimit de câte avantaje poți beneficia

„Decizia noastră de a respinge ofertele la mai multe licitaţii succesive a fost generată de presiunea destul de dură venită din partea băncilor. La modul cum au majorat dobânzile în numai câteva săptămâni, fără să fi fost legat de vreo evoluţie a dobânzii de refinanţare de la BNR sau de ratingul de ţară, nu puteam reacţiona altfel. Nu suntem chiar disperaţi, avem bani în Trezorerie, aşa că ne batem cu băncile. Au şi ele argumentele lor, noi le avem pe ale noastre, rămâne să vedem care sunt mai puternice”, a declarat Vlădescu pentru ZF.

Citeste si:  Ambasadorul Franţei: Valoarea schimburilor comerciale cu România, un nivel record în 2013, de peste 7 miliarde euro

El explică astfel acumularea a trei licitaţii de titluri de stat ratate în decurs de patru săptămâni, Ministerul Finanţelor invocând de fiecare dată „nivelul neacceptabil” al randamentului cerut de bănci.

Citește și
1 Comentariu
  1. Raddu spune

    BNR ar tb sa mareasca dobanda: CDS cam 4% + inflatie mai mult de 4% = in jur de 8%. Sub aceasta dobanda bancile vor refuza noi imprumuturi deoarece nu au destula garantie pe ele.

    Intr-un fel e bine, ca oricum se alegea praful de banii aia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata