Regiunile autonome din Italia, între cheltuieli şi privilegii

229

Cele 5 regiuni din Italia cu statut special – Valle ďAosta, Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia, Sicilia şi Sardinia – s-au descurcat mereu admirabil. Cât costă ele cu adevărat şi cum cheltuiesc fondurile? Surpriza este că acum niciuna nu rezultă în activ iar diferenţele sunt foarte mari, notează cotidianul Il Giornale.

Este o opinie împărtăşită că nordul Italiei întreţine sudul, lucru care este adevărat pentru Italia în ansamblu, dar analizând cele cinci regiuni cu statut special rezultă un tablou foarte diferit.
Potrivit calculelor Centrului de Studii Unioncamere din Veneto, referitoare la bugete din 2009, primatul regiunii cu cheltuielile publice cele mai mari revine Valle ďAosta, cu 8.744 euro pe cap de locuitor.

Pe locul 2 se situează Trentino-Alto Adige, cu 5.830 euro, apoi Friuli-Venezia Giulia cu 4.481 euro, a patra este Sardinia, cu 3.723, iar ultima Sicilia cu 3.163 euro.Concluzia sociologului Luca Ricolfi este că Sicilia este regiunea cea mai puţin asistată – teoretic căci realitatea este diferită.
Pentru a avea un tablou mai clar trebuie luate în calcul şi încasările şi aşa-numitul „reziduu fiscal” – diferenţa dintre toate încasările fiscale şi de altă natură pe care le percep administraţiile publice şi resursele pe care le cheltuiesc într-un anumit teritoriu.

Citeste si:  Japonia a început o campanie antipiraterie împotriva a 300 de site-uri internet

Niciuna dintre cele cinci regiuni nu este în activ. Deşi pot păstra o mare parte din impozitele colectate şi se bucură de o autonomie legislativă, sunt toate „pe roşu”. Din primul grup fac parte Friuli-Venezia Giulia şi Trentino-Aldo Adige, cu un deficit per capita în jur de 2.000 de euro. Celelalte ating 4.000 de euro deficit per capita, cu primatul negativ al Valle ďAosta, care ajunge la 5.000 de euro.

Prin urmare, cele trei regiuni nordice costă colectivitatea 4,8 miliarde, iar cele două din sud 28,8 miliarde. Sardinia singură generează un deficit care este o dată şi jumătate mai mare decât cele ale celor trei regiuni nordice, iar Sicilia de patru ori şi jumătate.
„Reziduul fiscal indică cât se cheltuieşte, dar nu şi cum se cheltuieşte”, a declarat pentru Il Giornale Luca Ricolfi, care precizează: „Nivelul cheltuielilor publice ale celor trei regiuni cu statut special din nord este excesiv, dar rezultatele pe care le obţin sunt adesea excelente”.

Citeste si:  Economia zonei euro a continuat să creasca în noiembrie 2009

Câteva exemple: justiţia civilă din Bolzano este cea mai eficientă din Italia şi în fiecare an îşi dispută primatul cu Torino. Nivelurile de educaţie din Friuli sau Trentino sunt optime, peste standardele europene. Foarte des există efecte în teritoriu în beneficiul direct sau indirect al cetăţeanului, confirmate de datele privind averea personală. Cele trei regiuni din nord înregistrează venituri pe cap de locuitor de circa 23.000 de euro, peste media UE. Şi risipesc puţin.

Sociologul a examinat capitolele care privesc sănătatea, şcoala, justiţia civilă şi sistemul penitenciar, care reprezintă 75% din cheltuielile globale. În cele trei regiuni din nord, rata medie a risipei este foarte scăzută, sub 15%.
În sud povestea este diferită. Nivelul cheltuielilor în Sicilia şi Sardinia este însoţit de o foarte proastă utilizare a resurselor financiare. În aceste două regiuni rata risipei este peste 50%.

Citeste si:  SUA vor acţiona în Siria dacă vor fi ameninţate de Statul Islamic

Prin urmare, serviciile publice costă mult şi rentează puţin, sub jumătate din cât ar trebui. Veniturile pe cap de locuitor scad sub 14.000 de euro. Dacă se ia în calcul evaziunea fiscală, situaţia este şi mai sumbră. Ricolfi a definit intensitatea evaziunii (contributive şi fiscale) drept raportul dintre veniturile eludate şi veniturile provenite din sume ascunse (practic toate cu excepţia pensiilor şi salariilor publice).

Potrivit acestui criteriu, Friuli-Venezia Giulia este regiunea cea mai virtuoasă, cu o intensitate a evaziunii de 24,7%, urmată de Trentino-Alto Adige, cu 26,2%, şi la Valle ďAosta, cu il 27,6%. Apoi se deschide o prăpastie: Sardinia cu 51,3% şi Sicilia cu 63,4%.
Prin urmare, la Cagliari numai un cetăţean (sau o companie) din două plătesc cele datorate fiscului, iar la Palermo sub 4 cetăţeni din 10. Cu toate acestea, chiar având statut special, prin urmare privilegiat comparativ cu regiunile obişnuite, regiunile din nord sunt de departe cele mai eficiente şi transparente comparativ cu cele din sud, aducând mai multe venituri şi costând mai puţin.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata