Sebastian Vlădescu: Ferească Domnul să luăm din banii BNR!

10

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a apelat, marţi, Divinitatea, în faţa pericolului ca Guvernul să fie obligat să folosească rezerva Băncii Naţionale pentru se evita tăierea pensiilor şi salariilor.

„Să ne ferească Dumnezeu să ajungem la aşa ceva”, a spus Vlădescu, la un post de televiziune, întrebat despre posibilitatea utilizării rezervei valutare a Băncii Centrale, pentru acoperirea dificului bugetar şi compensarea măsurilor de tăiere cu 15 la sută a pensiilor şi cu 25 la sută a salariilor în sectorul public.

Ministrul Finanţelor se află la Parlament, unde senatorii şi deputaţii dezbat în plen şi votează moţiunea de cenzură „Opriţi genocidul social”, iniţiată de parlamentarii PSD+PC, după asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile de austeritate, prin care ar urma să fie reduse pensiile şi salariile.

„O criză politică va agrava situaţia. Finalmente acest guvern va rămâne în continuare”, a spus Vlădescu, precizând că „a fost primit cu huiduieli”, de la sindicate, la intrarea în Parlament

Citeste si:  BNR: Rezervele internaţionale ale României, în scădere cu 79 milioane euro la finele lunii mai

Imprumutul contractat de România de la organismele internaţionale are ca principal scop menţinerea la un nivel confortabil a rezervei valutare şi pastrarea stabilităţii leului, dar o parte din bani au fost direcţionaţi şi către reducerea deficitului.

FMI a stabilit, în negocierile cu autorităţile române, că ponderea în PIB a cheltuielilor cu pensiile şi salariile trebui să scadă de la 9 la 7 la sută.

Acordul Stand-By cu FMI a fost încheiat de România în 4 mai 2009 şi prevede că împrumutul, în valoare de 12,9 miliarde de euro, este acordat în opt tranşe, pe o perioadă de 24 de luni.

Până în prezent, România a primit aproximativ 9,3 miliarde de euro de la FMI.

Citeste si:  Mario Draghi: BCE este pregătită să acţioneze dacă perspectiva privind inflaţia se deteriorează

Pachetul de sprijin acordat României de finanţatorii internaţionali are o valoare totală de 20 de miliarde de euro. Uniunea Europeană a acordat României un împrumut de 5 miliarde de euro, din care 2,5 miliarde de euro au fost deja viraţi României, cel mai recent transfer având loc în 11 martie 2010.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au fost de 35,251 miliarde euro la 31 mai 2010, în scădere cu 79 milioane euro faţă de cele 35,330 milioane euro înregistrate la 30 aprilie 2010.

La 31 mai 2010, rezervele valutare la BNR se situau la nivelul de 31,989 miliarde euro, faţă de 32,386 miliarde euro cu o lună în urmă, iar rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,262 miliarde euro.

Citeste si:  Traian Băsescu: BNR a reuşit să facă adesea ceea ce guvernele nu au reuşit

Potrivit datelor BNR, în cursul lunii mai au avut loc intrări de 1,674 miliarde euro, reprezentând alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit şi venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.

De asemenea, au avut loc ieşiri de 2,071 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi din contul Comisiei Europene şi plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat şi altele.

Plăţile scadente în luna iunie 2010 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 161,79 milioane euro.

Citește și
2 Comentarii
  1. dan spune

    sunt banii Romaniei nu ai BNR aceasta institutie masonica care este stat in stat. Adica noi luam bani imprumut sa ii tinem la BNR pentru ca nu cumva sa avem falimente bancare. DE CE?

  2. romanita spune

    Ati inteles ca, de fapt banii aia au si fost luati. daca vi se spune ca este posibil, e clar ca lucrul este deja infaptuit. Nu se pricepe inca?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata