Ajutor internaţional pentru a combate deversările de petrol din Golful Mexic

14

Preşedintele Barack Obama s-a arătat optimist în a patra sa vizită în regiune şi după ce a vizionat noul plan al companiei British Petroleum care prevede strângerea a 50.000 de barili pe zi până la sfârşitul lunii iunie 2010.

Spania, Canada şi Mexic figurează între cele 17 ţări care au oferit ajutor SUA pentru a combate uriaşa scurgere de petrol în Golful Mexicului, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat, potrivit ziarului La Verdad.

Alte ţări care şi-au oferit ajutorul sunt Coreea de Sud, Croaţia, Franţa, Germania, Irlanda, Japonia, Olanda, Norvegia, România, Rusia, Suedia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie şi Vietnamul. Şi-au oferit, de asemenea, ajutorul Agenţia Europeană de Securitate Maritimă, Centrul de Informaţii şi Monitorizare al Comisiei Europene, Organizaţia Maritimă Internaţională şi Uniunea Mediului al Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonare Problemelor Umanitare şi Programul pentru Mediul Înconjurător al ONU, împreună.

Citeste si:  "Algoritmul câinelui ciobănesc", descoperit de o echipă de cercetători

„SUA sunt satisfăcute de ofertele de asistenţă primite din partea a 17 ţări şi patru entităţi internaţionale sub formă de echipamente, experţi şi ajutor în general’, se arată în textul Departamentului de Stat într-un comunicat, care precizează că ofertele specifice de ajutorare includ experţi în diferite aspecte ale impactului provocat de scurgere, cercetători şi experţi tehnici precum şi echipe de dispersare sau de captare a petrolului deversat, sau de pompare a ţiţeiului.

‘Cu puţine excepţii, aceste oferte internaţionale de asistenţă se fac în mod rambursabil, ceea ce înseamnă că sunt oferite doar dacă sunt plătite de beneficiar’, a subliniat Departamentul de Stat. Biroul a precizat că toate ofertele sunt considerate cu cea mai mae grijă şi sunt primite cu ‘mare mulţumire de poporul american, într-un moment în care încercăm să rezolvăm o ameninţare faţă de litoralul nostru din Golf”, se arată în comunicat.

Citeste si:  Din cauza poluării, la Paris s-a instituit circulaţia alternativă

Oferta internaţională de ajutor a fost dată publicităţii după ce preşedintele Barack Obama a adoptat un ton mai optimist faţă de această problemă în a patra sa vizită în regiune. Coincide, de asemenea, cu anunţarea noului plan al British Petroleum de a stopa scugerea. ‘După ce am văzut planul iniţial de recolectare al BP, ne-am adresat lor şi le-am spus că acţioneze cu mai multă decizie şi rapiditate’, a spus Obama în Alabama, unul din statele vizitate luni, alături de Mississippi y Florida.

Preşedintele a afirmat că noul plan prevede recuperarea a până la 50.000 de barili pe zi până la sfârşitul lunii, cu ‘două săptămâni mai repede decât se sugerase iniţiaľ. BP a asigurat că placa instalată deasupra scurgerii pe fondul marin colectează între 15.000 şi 35.000 de barili care, potrivit ultimelor estimări, infestează zilnic apele Golfului. Obama a asigurat că Washingtonul nu va bate în retragere şi că va cere BP şi restului companiilor implicate în tragedie responsabilitatea ‘pentru dezastrul pe care l-au creať.

Citeste si:  Drapelele, coborâte în bernă în Franţa
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata