Bulgaria renunţă la proiectele de colaborare cu Rusia?

14

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat că ţara să renunţă la proiectele importante pe care le avea cu Rusia: construcţia centralei nucleare de la Belene şi a oleoductului Burgas-Alexandroupolis.

În mod oficial, decizia nu a fost încă luată, în practică însă Bulgaria nu mai finanţează aceste proiecte din 2009, de când guvernul Borisov a luat locul guvernului Stanişev. De asemenea, Sofia consideră astăzi mai puţin important al treilea proiect-cheie ruso-bulgar, gazoductul South Stream, preferând mai mult Nabucco, notează cotidianul rus Kommersant.

După întrevederea pe care a avut-o cu ambasadori ai ţărilor din Uniunea Europeană (UE), Borisov a declarat că suspendă şantiere Belene şi Burgas-Alexandroupolis. Premierul bulgar a explicat că oleoductul ar fi urmat să treacă prin zone naturale protejate şi nu a fost aprobat de locuitorii oraşului Burgas, adăugând că eficienţa proiectului este discutabilă. ‘Ar putea trece decenii până când proiectul va deveni rentabiľ, a declarat Boiko Borisov.

Citeste si:  Papa Francisc către Ban Ki-Moon: ''Viaţa este inviolabilă de la concepţie până la sfârşitul său firesc''

Kommersant aminteşte că Sofia a încetat să mai aloce bani proiectului Burgas¬Alexandroupolis de la începutul lui 2009, când la putere a venit guvernul Borisov. Proiectul a îngheţat în stadiul de elaborare a fundamentării tehnico-economice, iar potrivit ‘Transfnet’ (partea rusă în proiect), datoria Sofiei a ajuns la 4,88 milioane.
La sfârşitul lui 2004, Rusia, Bulgaria şi Grecia semnaseră un memorandum privind construcţia oleoductului, iar în martie 2007 a fost creat operatorul Trans-Balkan Pipeline B.V., în care Rusia deţine 515 de acţiuni, restul fiind împărţite între Grecia şi Bulgaria.

În august 2009, Rusia a declarat că aderă la un alt proiect de oleoduct – Samsun-Cheyhan – participanţii acestuia fiind compania italiană ENI, cea turcă Calik, cele ruse ‘Transneft’ şi ‘Rosneft’. Cu toate acestea, Rusia nu a dorit să renunţe la proiectul Burgas-Alexandroupolis: cu ajutorul acestuia urma să fie transportat petrolul ceva mai scump KTK, în timp ce petrolul mai ieftin Urals urma să fie transportat prin conducta turcă.

Citeste si:  Comisia Europeană va recupera 102 milioane euro de la trei state membre reprezentând cheltuieli în cadrul PAC

Construcţia centralei nucleare de la Belene a fost şi ea întreruptă din 2009, după ce din proiect s-a retras compania germană RWE. Pachetul de control (51%) a rămas Companiei Naţionale Energetice a Bulgariei, în timp ce executantul este compania rusă ‘Atomstroiexport’. Rusia i-a propus Bulgariei să finanţeze construcţia pe baza unor credite sau să răscumpere cota bulgară din proiect. În prezent, ‘Atomstroiexport’ pregăteşte platforma pentru începerea lucrărilor, a fost comandată şi o parte din utilaje.

Borisov nu şi-a exprimat atitudinea faţă de al treilea proiect energetic cu Rusia, gazoductul South Stream. În locul lui acest lucru a fost ăcut de ministrul-adjunct al afacerilor externe Marin Raikov, care a declarat că pentru Bulgaria gazoductul Nabucco este mai important. Raikov a declarat că South Stream ‘ridică numeroase întrebări’, cu toate că reprezentanţii Gazprom afirmă că negocierile continuă.

Citeste si:  Rusia a planificat războiul cu Ucraina de peste 11 ani

Deocamdată, puterea rusă nu a reacţionat la demersul Bulgariei, deoarece nu ar fi primit înştiinţări oficiale în acest sens. De altfel, subliniază Kommersant, partea bulgară mai are timp să-şi schimbe poziţia.
După ce cuvintele premierului Borisov au fost citate de agenţii de presă internaţionale, ministrul bulgar al Economiei şi Energeticii, Traicho Traikov, a declarat: ‘Nu pot să cred că (Borisov) a spus acest lucru’. Traikov a explicat că guvernul de la Sofia nu a luat încă o decizie oficială pe marginea proiectelor cu Rusia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata