South Stream, pe agenda discuţiilor lui Videanu cu oficiali ai Gazprom

Ministrul economiei, Adriean Videanu, va efectua miercuri, 16 iunie, o vizită la Moscova, unde va discuta cu directorul companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, despre proiectul South Stream.

Secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul român al Afacerilor Interne, Bogdan Mazuru, a declarat recent, că Adriean Videanu va aborda, la Moscova, cooperarea în domeniul economic şi energetic. De asemenea, Videanu ar urma să discute organizarea unei sesiuni a comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică.

Vizita lui Videanu la Moscova intervine după ce premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat că ţara sa renunţă la proiectele importante pe care le avea cu Rusia, între care gazoductul South Stream, preferând Nabucco. În acest context, este aşteptată invitarea României la South Stream.

Citeste si:  Wizz Air introduce o taxă unică pentru un bagaj

Vicepreşedintele Gazprom, Aleksander Medvedev, a efectuat o vizită la Bucureşti, în luna februarie, în cursul căreia a solicitat date necesare pentru pregătirea studiului de fezabilitate pentru varianta de traseu a gazoductului pe teritoriul României, dar nu a invitat compania românească Transgaz să participe la proiectul South Stream.

Pe de altă parte, ministrul Videanu a dat asigurări, recent, că toate proiectele energetice din zona sudică a Europei – South Stream, Nabucco, AGRI – vor trece prin România.

Ca efort pe care Ministerul Economiei l-a făcut anul trecut, toate proiectele pe zona sudică, într-o formă sau alta, trec prin România. Am reuşit să deschidem dialogul inclusiv cu ruşii. South Stream trece prin România, Nabucco trece prin România, AGRI trece prin România. Majoritatea proiectelor energetice pe culoarul sudic trec prin România, ceea ce face din România un jucător foarte important”, a afirmat Videanu.

Citeste si:  Fotbal: Dumitru Dragomir afirmă că toate actele legate de drepturile TV sunt în regulă

Gazoductul South Stream, prin intermediul căruia Rusia speră să îşi reducă dependenţa de ţările de tranzit, ar urma să fie finalizat până în 2015.

Prin această conductă ar trebui să tranziteze anual 63 miliarde de metri cubi de gaz din Rusia şi din Asia Centrală către Europa, pe sub Marea Neagră.

Proiectul concurent al South Stream, Nabucco, declarat prioritar de către autorităţile de la Bucureşti, ar urma să transporte 31 de milioane de metri cubi de gaze anual, din Turcia şi până în Austria, tranzitând Bulgaria, România şi Ungaria. Prin acest proiect, UE încearcă să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu energie, pentru a-şi diminua dependenţa de gazele ruseşti.

Citeste si:  Statul român va scoate la vânzare o parte din acţiunile de la Petrom, Transgaz, Transelectrica şi Romgaz
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata