Băncile pot deveni acţionari la companiile cu credite restante

24

– Băncile vor putea deveni acţionari timp de doi ani la companiile care nu îşi pot plăti creditele în cursul unei operaţiuni de restructurare, datoriile neplătite urmând a fi transformate în acţiuni, potrivit unui proiect de regulament al BNR.

„Iniţiativa BNR poate servi drept semnal că va creşte numărul companiilor cu probleme şi în imposibilitatea de a-şi onora datoriile. Până la urmă, băncile au finanţat companiile şi sunt responsabile într-o oarecare măsură de soarta acestora”, a spus Cristian Nacu, partener la compania de private equity Enterprise Investors.

Citeste si:  Grigore Leşe va susţine un concert de Crăciun pe 20 decembrie, la Sala Palatului

Proiectul de regulament este valabil doar pentru instituţiile de credit, persoane juridice române, iar companiile la care băncile pot prelua acţiuni nu pot fi din sectorul financiar (asigurări, leasing, factoring sau activităţi conexe), informează Ziarul Financiar.

Convertirea datoriilor în acţiuni are loc doar dacă expunerea instituţiei de credit faţă de companie reprezintă peste 60% din datoriile companiei, nu mai există o altă modalitate viabilă şi mai rentabilă de a asigura interesele băncii şi dacă banca pune în practică un plan viabil de restructurare financiară.

Citeste si:  Peste 370.000 de români au votat în străinătate, până sâmbătă, la ora 22.00

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata