Legea anti-ascultare va proteja elita conducătoare din Italia

18

Coaliţia aflată la guvernare în Italia a forţat în Senatul italian o lege anti-ascultare ce ameninţă să împiedice investigaţiile poliţiei privind activităţile mafiei. De ce acţionează guvernul italian pentru a slăbi prerogativele poliţiei de supraveghere a criminalităţii organizate?, se întreabă cotidianul Wall Street Journal (WSJ).

Noua lege stabileşte o limită de 75 de zile pentru interceptare şi ridică standardul dovezilor necesare pentru a justifica o ascultare, ce va avea nevoie de aprobarea unui grup de trei judecători. Aprobarea legii în camera inferioară a parlamentului în câteva săptămâni, este garantată. Guvernul spune că investigaţiile privind mafia sau terorişti vor fi scutite de noile restricţii.

Dar, aşa cum a relevat procurorului-şef din Palermo, Francesco Messineo, unele dintre cele mai importante arestări de mafioţi din Italia au început prin investigarea unor nereguli mai puţin grave, pentru care interceptările ar fi acum interzise. Pietro Grasso, procurorul naţional antimafia, a declarat că legea va obstrucţiona în special lupta împotriva spălării banilor.
Berlusconi spune că noile reguli sunt necesare pentru a proteja viaţa privată a unor nevinovaţi şi a aduce legea italiană mai pe linie cu standardele de libertate civilă din alte democraţii occidentale.

Citeste si:  "The Revenant", marele favorit la cea de-a 88-a ediţie a premiilor Oscar

Problema este că Italia nu este ca alte democraţii occidentale, subliniază WSJ. Este o ţară în care instituţiile, de la armată la consiliile locale, s-au dovedit în trecut infestate cu oficiali corupţi, vulnerabili la influenţa mafiei; un loc unde reţelele de putere şi ale criminalităţii se intersectează în mod obscur iar reţelele criminale lucrează adesea mai rapid decât un sistem judiciar anevoios. Interceptările au ajutat justiţia să urmărească mai multe cazuri importante legate de mafie.

Procurorii anti-mafia şi asociaţiile din poliţie sunt de neclintit în apărarea interceptărilor, iar utilizarea lor este atât de importantă încât chiar şi guvernul SUA s-a simţit obligat să intervină în luna trecută, exprimându-şi îngrijorarea privind pierderea acestui instrument major de investigare.
Suspiciunea este că proiectul de lege nu este cu adevărat conceput pentru a proteja viaţa privată a italienilor de rând, după cum susţine Roma. În schimb, criticii afirmă că este vorba de ultima legea „ad personam” concepută pentru a proteja membrii elitei conducătoare.

Citeste si:  Gazprom acuză Polonia, Ungaria şi Slovacia că redirecţionează gazul rusesc spre Ucraina

Scandalurile care implică procesul de achiziţii publice pentru reconstrucţia post-cutremur din L’Aquila precum şi dezvăluirile jenante despre viaţa sexuală a lui Berlusconi, probabil nu ar fi ieşit la lumină fără a recurge la ascultări. În condiţiile în care jurnaliştii se vor confrunta pe viitor cu amenzi şi chiar închisoare pentru publicarea de materialul provenit din ascultări înainte ca respectivul caz să fi ajuns la faza de judecată, probabil că următoarea escapadă a lui Berlusconi nu va fi dezvăluită.

Acest lucru este mai mult decât pur şi simplu o chestiune de criminalitate şi justiţie. Lupta împotriva mafiei este şi un imperativ economic. Guvernul lui Berlusconi supervizează în prezent un pachet de austeritate pentru a aduce deficitul ţării sub control. Dar Roma nu va fi capabilă să reducă datoria, dacă nu va aborda şi slăbiciunea economică structurală care împiedică creşterea economică. În Italia, mafia reprezintă tocmai o astfel de slăbiciune.

Citeste si:  Paralimpice: Pistorius nu va putea participa la Jocurile de la Rio (2016), chiar dacă va fi eliberat anticipat

Organizaţii precum Camorra şi ‘Ndrangheta se află în centrul unui sistem economic penal care demoralizează întreprinzătorii, sufocă competitivitatea, sperie investitorii şi distruge locurile de muncă.
SOS Impresa, un grup de afaceri anti-mafia legat de Confesercenti, asociaţia italiană pentru întreprinderile mici şi mijlocii, a elaborat un raport anual de urmărire a impactului criminalităţii organizate asupra întreprinderilor.

Cele mai recente descoperiri, dezvăluite în luna ianuarie a acestui an, estimează tranzacţii de afaceri ale mafiei cifrate la 135 miliarde de euro. Raportul evidenţiază totodată sute de mii de proprietari de afaceri extorcaţi de mafie. Preşedintele Confesercenti, Marco Venturi, a afirmat că activităţile mafiei italiene costă economia 200.000 de locuri de muncă pe an.
Dacă criticii guvernului au dreptate – capii mafiei aşteaptă să desfacă şampanie când legea va fi aprobată – nu doar jurnaliştii şi procurorii vor avea de suferit. Cel mai mare preţ va continua să fie plătit de către angrenaţi în sistemul economic deplorabil ce prosperă atunci când tăcerea şi frica domnesc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata