Mugur Isărescu: Nu putem să plătim salariile din rezerva BNR

20

– BNR nu ar putea să îşi cheltuiască rezerva pentru a plăti salarii şi pensii, aşa cum au sugerat unele voci, aceasta fiind importantă pentru asigurarea stabilităţii cursului, a spus ieri guvernatorul Mugur Isărescu, relatează Ziarul Financiar.

„Nu înţelegem faptul că rezerva este pentru a asigura sustenabilitatea anumitor niveluri, stabilitatea cursului. Pare că e un dat, exact ca sănătatea. Începi să îţi dai seama cât de importantă este când nu o mai ai, când te apucă o boală. De multe ori, e prea târziu„, a spus Isărescu în încheierea unui seminar organizat ieri la BNR cu ocazia prezentării unui studiu pe tema întăririi capacităţii instituţionale de administrare a mediului de afaceri, realizat de Centrul Român de Politici Economice, Grupul de Economia Aplicată şi compania de consultanţă Deloitte.

Citeste si:  Isărescu despre aplicarea dării în plată: Este cert că băncile îşi vor apăra dreptul de proprietate

Rezerva valutară a BNR este de aproape 32 de miliarde de euro, depăşind cu 4,6 miliarde de euro nivelul din octombrie 2008, când criza financiară a debutat pe plan local. Creşterea rezervei a fost alimentată în ultimul an de tragerea tranşelor din împrumutul extern de 20 de miliarde de euro contractat de la Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Mondială şi BERD, dar şi de emisiunea de euro-obligaţiuni de un miliard de euro, realizată în primăvară. În acest răstimp BNR a intervenit frecvent pe piaţa valutară pentru a atenua fluctuaţiile cursului.

Citeste si:  Bune maniere: Călătoria cu trenul

Anul trecut, un raport al Băncii Mondiale arăta ca BNR a cheltuit circa 4 miliarde de euro din rezervă pentru a apăra cursul.

 

Citește și
3 Comentarii
  1. florin spune

    Sa aperi cursul cu asemenea pierderi este ireal.. Vor plati inapoi si nepotii nostri pentru prostiile lor

  2. pensionar spune

    Bine ca votarea lui basescu se putea face dintoate rezervele. Isarescu era mut anul trecut cand toata tara era plin de pozele lui basescu, si toata tv, cu manele canta depre voinicul, basescu, care se adevareste ca este hotul pensionarilor.

  3. Dorina spune

    Da,BNR a facut greseli grosolane pe miliarde de euro,iar de platit,vor plati acum cu viata sute de mii de romani! Si vor muri de foame,de frig,rapusi de boli netratate tocmai cei cinstiti,modesti si cu bun simt.Lichelele,nesimtiti si tupeistii se vor descurca de minune si acum 🙁 .In plus,generatiile viitoare vor avea de platit prostiile lui Isarescu,campania lui basescu si furaciunea pd-l-ista .Special pt.”domnul” Isarescu : si nazistii au dat dovada de multa rigoare,in niciun caz de generozitate,dar totusi…nu si-au omorat conationalii si au fost si mai putin cruzi-au folosit Zyklon B…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata