Sesizările privind legile de reducere a salariilor şi pensiilor, judecate de CCR pe 24 iunie

16

Toate sesizările privind legile de reducere a salariilor bugetarilor şi pensiilor vor fi judecate de CCR pe 24 iunie.

Până în prezent CCR a primit patru sesizări care vizează neconstituţionalitatea celor două legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului, respectiv Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.

Judecătorii Secţiilor Unite ale ÎCCJ au decis, luni, să trimită la Curtea Constituţională două sesizări privind neconstituţionalitatea legilor care prevăd scăderea pensiilor şi a salariilor bugetarilor.

Judecătorii instanţei supreme consideră că printre prevederile constituţionale încălcate de cele două legi se numără articolul privind munca şi protecţia socială a muncii şi susţin că se încalcă şi dispoziţiile care spun că cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege.

Citeste si:  Curtea Constituţională a exagerat în decizia privind ANI

Totodată, judecătorii Înaltei Curţi mai invocă în decizii că mai sunt încălcate prevederile din Constituţie care spun că legea dispune numai pentru viitor.

De asemenea, CCR a primit sesizarea de neconstituţionalitate formulată de un grup de 37 senatori ai PSD+PC în legătură cu Legea pentru stabilirea unor măsuri din domeniul pensiilor.

Tot miercuri, PSD a mai depus la CCR o nouă contestaţia privind pachetul de legi pe care Executivul şi-a asumat răspunderea în Parlament.

În sesizarea către CCR, PSD solicită constatarea neconstituţionalităţii prevederilor Legii privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, pentru neconcordanţele existente între prevederile actului normativ şi Constituţia României.

Citeste si:  Adio,"Gauloises": Un alt simbol francez se risipeşte ca fumul

PSD mai susţine că reducerea salariilor bugetarilor şi a pensiilor echivalează, practic, cu instituirea unui nou impozit, care va constitui venit la bugetul de stat, iar acest nou impozit excede sferei impozitelor reglementate expres de Codul fiscal (Legea nr. 571/2003).

În sesizarea social-democraţilor se mai afirmă că Legea privind măsurile de austeritate încalcă art. 47 alin. (1) din Constituţie şi dispoziţiile art. 135 alin. (2) lit. f) din aceeaşi Lege fundamentală, care stabilesc în sarcina statului obligaţia de a asigura un nivel de trai decent şi de a crea condiţiile necesare pentru creşterea calităţii vieţii, art. 44 – referitor la dreptul de proprietate privată, art 16., potrivit căruia „cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”, art. 53 referitor la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale, dar şi prevederile art. 20 din Constituţie care presupune că „dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile fundamentale trebuie interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi celelalte tratate la care România este parte”.

Citeste si:  Premierul Boc va anunţa joi cum se vor face reducerile de cheltuieli din ministere

Totodată, miercuri atât PSD cât şi PNL au anunţat că au sesizat Curtea cu privire la neconstituţionalitatea celor două legi prin care se reduc salariile şi pensiile.

Astfel, viceliderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a declarat că liberalii au sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea legii privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Potrivit lui Nicolăescu, sesizarea a fost semnată de 54 de deputaţi PNL care consideră că au fost încălcate articolele 44, 47 şi 53 din Constituţie.

Citește și
1 Comentariu
  1. pensionar spune

    DIN PACATE FARA SANSE CA DICTATORUL BASESCU A PUS OAMENI LUI IN CURTEA CONSTITUTIONALA.MARE LUCRU CA ACESTI OAMENI CARE NU STIU CE E SARACIA,FRIGUL, LIPSA DE MEDICAMENT, UMILINTA, DISPRETUL, MIZERIA SOCIALA, HAHAITUL FARA RUSINE A LUI BASESCU CAND SUNTEM MURIBUNZI CAM 6 MILIOANE DE PENSIONARI SA VOTEZE CU CONSTINTA LOR NU CU FRICA DE SECURITATEA LUI BASESCU.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata