Guvernul amână plata restanţelor către revoluţionari

Guvernul a decis eşalonarea plăţii indemnizaţiilor restante către revoluţionari până în anul 2014, printr-o ordonanţă de urgenţă, a anunţat joi, 17 iunie, purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean.

Potrivit acesteia, prin eşalonarea plăţilor, Guvernul reduce în anul 2010 două treimi din suma totală care trebuie achitată, efortul financiar pentru plata drepturilor restante ale revoluţionarilor fiind estimat la 478 de milioane de lei în anul 2012.

„Din eşalonarea plăţilor restante pe o perioadă de trei ani cheltuielile aferente anului 2010 se reduc cu două treimi din suma totală estimată a fi achitată, efortul financiar pe care îl presupune plata în anul 2012 cuvenit acestor persoane se estimează la 478 milioane de lei”, a explicat Ioana Muntean.

Citeste si:  Proiect: Suspendarea executării pedepsei pentru condamnații care au ucis la volan, interzisă

Prin noua OUG, plăţile restante care se situează sub valoarea a 10 salarii medii brute se efectuează în totalitate în anul 2012.

Dacă indemnizaţiile restante sunt într-un cuantum situat între 10 salarii medii brute şi 20 de salarii medii brute, în anul 2012, se achită 50% din valoarea sumei restante, iar în anul 2013 cealaltă jumătate.

În situaţia în care valoarea indemnizaţiilor depăşeşte 20 de salarii medii brute în 2012 se plăteşte 34% din valoarea sumei restante, în 2013 – 33% şi în 2014 – 33%, a menţionat Muntean.

Citeste si:  Emil Boc: Nu vor scădea alocaţiile pentru copii şi indemnizaţiile pentru handicap

Ea a precizat, însă, că aceste amânări se aplică doar sumelor restante, plăţile curente făcându-se „fără probleme”.

Guvernul îşi motivează decizia invocând necesitatea restabilirii echilibrului bugetar.

Măsura are în vedere în primul rând redresarea echilibrului bugetar, având în vedere că în perioada următoare Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor urmează să acorde circa 5.000 de certificate de revoluţionar, iar asta înseamnă că vor fi plăţi pentru indemnizaţiile curente cât şi pentru indemnizaţiile restante începând chiar cu anul 2004″, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Citeste si:  Ziua Armatei României este marcată cu ceremonii

Amânările la plata indemnizaţiilor restante vizează toate categoriile de beneficiari ai Legii 341/2004: luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, urmaşii eroilor-martiri, persoanele care au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov, din noiembrie 1987.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata