Laserul care examinează în 3D componentele ochiului

20

Tomografia Optică Coerentă (OCT) permite vederea corneei la 360 de grade şi dă posibilitatea tratării mai bune a unor defecte oculare precum miopia şi keratoconul, datorită unui diagnostic extrem de precis cu imagini tridimensionale de mare rezoluţie. Diagnosticul va putea fi pus în fracţiuni de secundă.

Noutatea este prezentată la Veneţia, unde joi începe „Eucornea”, primul congres al Societăţii europene a corneei, născut din convergenţa „Refractive.online” (chirurgia refractivă), al Societăţii italiene pentru celule staminale şi suprafeţe oculare (Sicsso).
Noutatea absolută în ceea ce priveşte folosirea laserului în corectarea unor defecte de vedere este de a studia în 3D fiecare componentă a ochiului. Se numeşte OCT şi s-a născut în Japonia, informează Corriere della Sera de joi.

Citeste si:  În premieră în România, prima operaţie pe cord deschis într-o clinică privată din Braşov

„Nu am văzut niciodată un ochi din interior în acest feľ’, a declarat Paolo Vinciguerra, care conduce secţia de oftalmologie de la Spitalul Humanitas din Milano.
Corneea la 360 de grade şi laserul sunt protagoniştii.
„Nu putea fi altfel, deoarece în acest fel se poate trata miopia, keratoconul şi altor maladii ale ochiului, de o manieră tot mai eficientă şi datorită combinaţiei de tehnici diferite”, afirmă Vinciguerra, care va fi unul dintre primii din lume ce va folosi OCT.

De astăzi este posibil şi un diagnostic foarte precis. Pe scurt, rezultate excelente cu cea mai mică traumă pentru ochi. Noutăţile au fost rezumate de Leonardo Mastropasqua, directorul clinicii de Oftalmologie a Universităţii din Cheti şi Pescara:
„Laserul cu excimeri, îmbinat cu cross-linking sau lentile ultrasubţiri pentru tratarea keratoconului şi a unor forme grave de miopie, dar şi laserul alături de celule staminale pentru a permite transplant de cornee altfel imposibil, laserul cu femtosecunde pentru a avea o cornee lenticulară şi a trata defecte de vedere ca miopia şi astigmatismul şi transplant selectiv al părţilor bolnave ale corneei pentru a reduce respingerea”.

Citeste si:  Grecia ar trebui să se declare insolvabilă

Mastropasqua a explicat tehnica „Lasik” pentru corectarea miopiei, hipermetropiei şi astigmatismului: „S-a născut îmbinând folosirea laserului cu excimeri şi a microkeratomului (o lamă chirurgicală) ce permite tăierea unei lamele subţiri a corneei superficiale (flap) de repoziţionat odată ce laserul a vaporizat un strat de ţesut de la bază”. Mai întâi, însă, este nevoie de un diagnostic riguros al pacientului. „Nu toţi se pot opera”, a avertizat Vinciguerra.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata