Nutella riscă să fie scoasă în afara legii

Parlamentul European (PE) a votat în prima lectură introducerea celor mai bune profiluri nutriţionale. Astfel crema de ciocolată italiană Nutella ar putea ajunge în afara legii. Alarma a fost dată de vicepreşedintele grupului Ferrero, Francesco Paolo Fulci, după votul PE prin care i se va lăsa Europei posibilitatea de a decide dacă un produs poate beneficia de publicitate, informează joi, ANSA.

„Am pierdut prima bătălie dar nu şi războiuľ’, a declarat Fulci, subliniind că o decizie de acest gen riscă să „scoată în afara legii Nutella şi marea majoritate a a produselor de cofetărie, îngenunchiind industria, mică, medie şi mare”. În opinia sa, consumatorul ar trebui să fie lăsat să opteze liber, mâncând de toate, fără a face excese şi păstrând un stil de viaţă sănătos.

Citeste si:  Atenţie la rinichi: se îmbolnăveşte în tăcere !

Comisia Europeană (CE), aminteşte Fulci, este pe cale să stabilească un profil nutriţional general pentru marea majoritate a alimentelor, conform căruia „la 100 de grame de produs nu pot fi mai mult de 10 grame de zahăr, 4 grame de grăsimi saturate şi 2 miligrame de sare”. „Nu există dulciuri cu mai puţin de 10 grame de zahăr la 100 grame de produs”, a replicat Fulci.

La acest profil general Bruxellesul a stabilit o serie de excepţii pentru fructe, peşte, miere, chewingum, biscuiţi şi pastile pentru tuse, la care se acceptă o cantitate mai mare de zahăr, sare sau grăsimi.
Miza în joc este mare, având în vedere că dacă aceste praguri vor fi introduse nu va mai fi posibil – pe baza propunerii – să se facă publicitate cu declaraţii privind sănătatea sau substanţele nutritive pentru numeroase produse ale marii tradiţii alimentare europene.

Citeste si:  "Einstein cu muşchi", dat în judecată

De la Nutella la tradiţionala pâine neagră germană, care depăşeşte pragul de sare admis. „Marea noastră îngrijorare este că astăzi ni s-ar putea spune să nu mai prezentăm mesaje promoţionale, dar mâine – şi deja unele organizaţii ale consumatorilor fac presiuni în acest sens – să fim obligaţi să scriem ca pe pachetele de ţigări: „Atenţie este periculos, favorizează obezitatea!”, sau ne vor pune să plătim taxe mari aşa cum s-a prevăzut în România.

Acest lucru va îngenunchea cu adevărat industria dulciurilor, mică, medie şi mare”, a explicat vicepreşedintele grupului Ferrero. Cu toate acestea, Fulci „nu intenţionează să considere votul drept o înfrângere, ci pur şi simplu un moment de oprire în bătălia pentru apărarea libertăţii consumatorului de a se alimenta cum crede de cuviinţă”.
Textul urmează să fie examinat de Consiliul de Miniştri al UE şi va reveni în PE pentru a doua lectură şi un nou vot. „Data viitoare ne vom asigura că nimeni dintre cei care gândesc ca noi nu vor lipsi de la voť’, a concluzionat Fulci.

Citeste si:  Au fost create haine inteligente care ne vor monitoriza sănătatea
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata