Piaţa imobiliară nu-şi revine, ba e chiar mai rău ca în 2009 – spun analiştii

– Previziunile analistilor in legatura cu revenirea pietei imobiliare au dat gres. Desi fusese anuntata o usoara revenire, in 2010, fata de anul precedent, acest lucru nu numai ca nu s-a intamplat, dar este mai rau decat in 2009.

Seful Cushman&Wakefield, Razvan Gheorghe, si-a schimbat parerea despre evolutia sectorului din acest an. Potrivit Curierului National, Cushman&Wakefield Romania va inregistra in acest an o scadere a cifrei de afaceri de peste 20%, iar seful companiei imobiliare considera ca cererea este aproape inexistenta pe piata si ca s-a inselat cand a previzionat o revenire a sectorului in semestrul doi din 2010.

Citeste si:  Leul continuă să se aprecieze faţă de moneda europeană

Evolutia activitatii companiei din acest an vine dupa o diminuare cu 33,3% a cifrei de afaceri in 2009, la 3,6 milioane de euro, fata de nivelul din 2008 de 5,4 milioane de euro.

Este mai rau decat anul trecut pentru ca nu exista cerere, iar cererea care exista, datorita reducerii de costuri, prefera sa-si faca intern serviciile de inchiriere si de cumparare, ceea ce ne afecteaza foarte mult. Ceea ce caracterizeaza piata acum este lipsa apetitului pentru consum, nesiguranta si risc„, a declarat Razvan Gheorghe.

Citeste si:  Inflaţia anuală a urcat în ianuarie 2010 la 5,2%

Din putinii bani disponibili pentru Europa, in Romania ajung acum fonduri si mai mici. „In vremurile bune, investitorii aveau circa doua miliarde de euro pentru investitii in Romania, pentru cumparare de active, acum au pana in 500 de milioane de euro, dar acesti bani sunt pentru randamente foarte atractive, respectiv care sa le permita sa-si recupereze banii in 7-8 ani, conditii pe care piata nu le ofera inca. (…) Negociem tranzactii, dar nu ne putem intelege cu vanzatorii. Ei vor un randament de 8,5%, iar cumparatorii ofera 12%”, a spus reprezentantul Cushman&Wakefield.

Citeste si:  Vreme caldă şi în general ploioasă, în intervalul 8 - 21 februarie
Citește și
1 Comentariu
  1. un oarecare spune

    „exista un trend ascendent” e una din multele expresii savante folosite de expertii lui peste orbiti de lacomie si de sperantele desarte, care sunt cu totul rupti de ceea ce se intampla in realitate. Isi merita soarta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata