South Stream virează spre România

După ce a renunţat la construcţia, împreună cu Rusia, a centralei nucleare de la Belene şi a oleoductului Burgas, Bulgaria poate pierde şi South Stream, scrie ziarul Kommersant.

Gazprom a anunţat deja elaborarea unei fundamentări tehnico economice pentru un traseu alternativ al gazoductului, care ar trece prin apele teritoriale ale României. Şeful Gazprom, Aleksei Miller, a discutat, miercuri, cu ministrul român al economiei, Adriean Videanu, posibilitatea construirii unei conducte magistrale de tranzit şi a unui depozit subteran pe teritoriul României în cadrul proiectului South Stream.

La întâlnire au luat parte ambasadorul României în Rusia, Constantin Grigorie, şi şefii companiilor Romgaz şi Transgaz, Marcel Piteiu şi Florin Muntean. Una dintre aceste companii poate deveni participant la South Stream.
Gazoductul Souh Stream, cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaz anual, va trece din Rusia în Europa pe sub Marea Neagră (până în prezent, punctul de ieşire era considerat Bulgaria) şi, din 2015, va furniza gaz Greciei, Italiei, Bulgariei, Serbiei, Ungariei şi Austriei.

Citeste si:  Costumul purtat de premierul indian la întâlnirea cu preşedintele american, vândut cu 690.000 de dolari

Aleksei Miller afirma, în aprilie, că fundamentarea tehnico-economică a proiectului trebuie să fie finalizată la începutul anului 2011. Gazprom a clarificat că, în decurs de câteva luni, va fi evaluată posibilitatea construirii segmentului de tranzit prin România, iar la toamnă, Aleksei Miller va efectua o vizită la Bucureşti pentru continuarea negocierilor.

Până în prezent, Gazprom intenţiona să construiască în România o ramură a gazoductului. „Nu planificăm semnarea unui acord interguvernamental cu România. Gazprom a decis cu exactitate că gazoductul va ieşi la ţărm în Bulgaria, iar România nu va fi ţară de tranzit”, declara în primăvară Alksei Miller.
Însă, săptămâna trecută, premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat despre posibilitatea ca ţara sa să refuze marile proiecte energetice cu Rusia – centrala nucleară de la Belene şi oleoductul Burgas.

Chiar dacă o decizie oficială în acest sens nu a fost încă adoptată, Bulgaria nu finanţează proiectele din 2009, de când la putere a venit guvernul condus de Boiko Borisov.
Autorităţile ruse nu comentează oficial demersul Bulgariei, în schimb poziţia Gazprom s-a schimbat radical. „Am avut un dialog foarte deschis şi la obiect cu domnul Videanu. Am deschis problema privind posibila participare a României la proiectul South Stream”, a declarat Miller, după întâlnirea cu delegaţia română.

Citeste si:  Principalele destinaţii externe pentru turiştii români în 2014 rămân Bulgaria, Grecia şi Turcia

Directorul general al East European Gas Analysis, Mihail Korcemkin, menţionează că Gazprom are şi alte divergenţe cu Bulgaria. Părţile mai trebuie să poarte negocieri pentru prelungirea unuia dintre acorduri privind livrarea de gaze după 2010. Sofia insistă asupra eliminării intermediarului Overgaz Ink (Gazprom şi Overgaz deţin câte 50% din schemele de livrare).

„Gazprom export” vinde către Overgaz 2,5 miliarde de metri cubi de gaz anual, iar 0,6 miliarde de metri cubi – Gazprom Germania vinde Bulgariei. Teoretic, remarcă expertul, părţile mai au posibilitatea atingerii unui compromis în privinţa South Stream:
gazoductul poate pleca cu două fire prin Bulgaria către Grecia şi în sudul Italiei şi cu alte două prin România în Serbia, Ungaria, Austria, Slovenia şi în nordul Italiei. „În acest caz, lungimea totală a gazoductelor se va reduce, iar proiectul va deveni mai ieftin”, presupune Mihail Korcemkin.

Citeste si:  Londra ar putea pierde poziţia de capitală financiară a Europei

Ideea mai este susţinută de un specialist, citat de Kommersant sub protecţia anonimatului. „Construirea prin România în Italia, tranzitând Slovenia, este chiar mai avantajoasă decât prin Bulgaria, având în vedere că gazoductul poate fi construit în acelaşi coridor cu oleoductul Constanţa¬Trieste. Acest aspect va reduce costurile cu lucrările de explorare şi cu obţinerea aprobărilor de la toate instanţele”, a declarat interlocutorul publicaţiei.

El a adăugat că, prin ieşirea în România, lungimea conductei se măreşte, în comparaţie cu ieşirea la ţărm în Bulgaria, dar nu semnificativ – cu 20-30 de kilometri. Maksim Şein, de la „BrokerCreditService”, a remarcat că România are alternative la proiectul Gazprom.
De exemplu, recent, Adriean Videanu a semnat un memorandum privind cumpărarea de gaz azer şi transportarea sa prin Georgia şi prin Marea Neagră. Dar analiştii sunt de părere că South Stream va fi mai avantajos pentru România, decât alte proiecte.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata