Vicepremierul Ungariei în vizită oficială în România

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, se află vineri, 18 iunie,  în România într-o vizită oficială efectuată la invitaţia viceprim-ministrului român, Marko Bela.

În cazul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu viceprim-ministrul Republicii Ungare Zsolt Semjen, preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat susţinerea pentru îndeplinirea cu succes a mandatului Ungariei la preşedinţia Consiliului UE, subliniind satisfacţia autorităţilor de la Bucureşti pentru reflectarea, pe agenda Preşedinţiei ungare, a unor proiecte importante pentru România: extinderea spaţiului Schengen şi implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunăreană.

Viceprim-ministrul Semjen a mulţumit României pentru ajutorul acordat Ungariei pe durata inundaţiilor din această primăvară, evidenţiind bunele relaţii bilaterale.

Citeste si:  Avertizare de inundaţii în mai multe bazine hidrografice

În cadrul întrevederii cu premierul Emil Boc, vicepremierul ungar i-a mulţumit acestuia pentru sprijinul oferit de România Ungariei când aceasta s-a confruntat cu inundaţii, dar şi pentru susţinerea legii dublei cetăţenii.

Guvernul României a acordat Ungariei un ajutor de urgenţă, gratuit, constând în saci din rafie pentru nisip în valoare de peste 166.000 de euro, destinaţi acţiunilor de protecţie împotriva inundaţiilor care au afectat statul vecin, potrivit unei hotărâri a Executivului de la Bucureşti, publicate pe 15 iunie în Monitorul Oficial.

„Am aflat de la colegii mei miniştri că suntem un sprijin reciproc în momente grele. Şi dvs. ne-aţi sprijinit în perioada 2006-2007. Acum, dacă am avut ocazia, a fost o plăcere să ne putem sprijini reciproc atunci când avem necazuri determinate de vreme. Vă asigur că în continuare rămâne valabil sprijinul nostru atunci când vom avea probleme de acest fel”, a răspuns la mulţumirea oficialului ungar premierul român.

Citeste si:  Daunele în urma inundaţiilor din iunie în Europa Centrală şi de Est, estimate la 12 miliarde de euro

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, i-a spus premierului Emil Boc că pentru ţara sa este foarte importantă legea învăţământului românesc, manifestându-şi speranţa că ea va fi adoptat în actuala formă şi de Senat. „Este foarte important pentru noi că legea învăţământului, aşa se pare că până la urmă va fi adoptată şi sperăm că şi în Senat această lege, care este la nivelul european, va fi acceptată aşa cum aţi conceput-o”, a spus oficialul Ungariei.

La sfârşitul lunii mai, noul proiect al legii educaţiei a fost adoptat de Camera Deputaţilor, fiind inclus şi amendamentul potrivit căruia istoria şi geografia vor fi studiate în limba maternă. În prezent, legea se află în dezbatere în Comisia de învăţământ a Senatului. Senatul este for decizional privind această lege.

Citeste si:  La masă cu minorităţile etnice din judeţul Tulcea

Vicepremierul Ungariei se află în vizită oficială în România până duminică.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close