Află ce companii fac concedieri cu 60 de salarii compensatorii

15

– Sumele plătite concediaţilor de la stat le asigură un trai dulce. Poşta acordă 48 de salarii compensatorii, iar ROMATSA, 60.

Plăţile compensatorii acordate disponibilizaţilor din unele companii şi instituţii de stat asigură acestora un trai dulce ani buni după întreruperea contractelor de muncă. Deseori efectul urmărit prin disponibilizare, anume obţinerea economiilor la bugetul de stat, nici nu mai există, deoarece  degrevarea bugetului de sarcina salarială este anulată de obligaţia plăţilor compensatorii, scrie România Liberă.

Potrivit ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, angajaţii Poştei Române primesc în caz de disponibilizare 48 de salarii compensatorii, adică lefurile lor pe patru ani.

Citeste si:  CAB decide pe 25 februarie ce pedepse vor primi cei opt inculpaţi din dosarul Transferurilor

„La Poşta Română există un asemenea contract colectiv de muncă încât la concediere se acordă 48 de salarii compensatorii – este incredibil – şi au sporul de fidelitate pe care îl primesc pentru că merg la serviciu„, a declarat acesta. Guvernul a adoptat un plan de restructurare a companiei, măsură care se va solda cu disponibilizări de personal. Poşta are 36.000 de angajaţi şi a avut pierderi de aproape 40 de milioane de euro anul trecut.

La rândul lor, salariaţii Regiei Autonome de Trafic Aerian, ROMATSA, subordonată Ministerului Transporturilor, au prin contractul de muncă prevăzute 60 de salarii compensatorii în cazul în care regia renunţă la serviciile lor, afirmă surse neoficiale din ministerul menţionat.

Citeste si:  Fondurile de pensii private obligatorii au generat până în prezent un câştig net de 3 miliarde lei pentru participanţi

Luând în calcul faptul că salariul mediu lunar în instituţie este de 3.000 de euro, rezultă că o persoană trimisă în şomaj  de ROMATSA trăieşte regeşte ani buni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata