Medvedev cere Gazprom să se pregătească pentru limitarea exporturilor de gaz către Belarus

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a cerut grupului Gazprom, să se pregătească pentru reducerea, de la ora 6.00 GMT, a exporturilor de gaz către Belarus, ţară cu care Rusia este în conflict din cauza datoriilor acumulate faţă de producătorul rus de gaze naturale, informează agenţiile de presă ruse.

Săptămâna trecută, şeful Gazprom, Aleksei Miller, a declarat că Gazprom are „toate motivele de reducere a livrărilor de gaz către Belarus, proporţional cu suma datoriei”.

Potrivit Gazprom, Minskul trebuie să achite Moscovei 200 de milioane de dolari pentru gazele livrate de la începutul anului.

Citeste si:  Putin: SUA au orchestrat criza din Ucraina, doar că, iniţial, au stat în umbră

Gigantul rus se confruntă adesea cu problema întârzierilor la plata gazelor din partea Belarusului, ţară pe care a ameninţat-o de mai multe ori în ultimii ani cu reducerea livrărilor de gaze naturale, în caz de neplată.

Relaţiile în domeniul energetic dintre Moscova şi Minsk, dar şi dintre Moscova şi Kiev, sunt urmărite cu atenţie de clienţii europeni ai Gazprom, care se tem de întreruperi ale livrărilor, în condiţiile în care 20 la sută din importurile de gaz rusesc ale UE tranzitează Belarus, restul trecând prin Ucraina, cu care Moscova a avut în ultimii ani mai multe conflicte energetice.

Citeste si:  Rusia: Avioane de luptă de ultimă generaţie au simulat, în premieră, atacuri la sol în Crimeea
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata