„Cancerul mi-a reorganizat viaţa şi identitatea”

20

– Sanda Nicola, Corina Drăgotescu, Dana Deac, Monica Tatoiu şi Mircea Sandu sunt cinci persoane publice care au acceptat să povestească reporterilor de la România Liberă despre cum s-au luptat cu boala secolului


Sanda Nicola şi teoria antiignoranţă


În 2005 era unul dintre cei mai activi reporteri de televiziune, trăind adesea între două curse de avion, mâncând prost şi dormind puţin. A făcut un test Papanicolau, pentru depistarea eventualelor afecţiuni genitale, abia la 27 de ani, numai după ce organismul începuse să-i transmită unele semne. Le-a ignorat şi a ignorat şi rezultatul testului. Totul până la semnul decisiv: o hemoragie internă care i-a pus capăt modului de viaţă de până atunci.
„Cancerul mi-a reorganizat viaţa şi identitatea. M-am retras din televiziune, am devenit freelancer. Acum sunt mai atentă la ce mănânc, la cât fumez şi la cât dorm”, subliniază Sanda Nicola.

Citeste si:  Cluj-Napoca găzduieşte cel mai mare eveniment destinat tinerilor supravieţuitori de cancer

Atât timp cât există o neglijare dusă până la nesimţire, la ce să ne mai aşteptăm? Le recomand femeilor tinere să-şi facă în primul rând un test Papanicolau şi abia apoi tratamente anticelulitice”, încheie jurnalista.

Corina Drăgotescu: „Fiecare cu boala lui”


Jurnalista Corina Drăgotescu s-a dus la medic în 2005, simţind că ceva nu este în regulă cu organismul ei. „În doar 10 minute am aflat că am cancer ovarian. Ăsta e cel mai nenorocit pentru că nu îţi dă simptome decât atunci când este în stadiu avansat”.

După o săptămână de la diagnostic a urmat prima operaţie. Apoi, şase ture de chimioterapie. Drăgotescu spune că în prima etapă a tratamentului nu a avut nevoie de consolare, ci, dimpotrivă, a trebuit să-i susţină psihic pe cei dragi.

Citeste si:  Jumătate dintre cremele de protecţie solară ar putea accelera dezvoltarea cancerului

„I-am spus soţului să aibă grijă de fetiţă şi eu m-am mutat la mama pentru că are un apartament mai mic, iar mie în timpul tratamentului îmi era uneori foarte greu să mă deplasez”, îşi aminteşte jurnalista.

Nu se sfieşte să recunoască, sec, că a fost „nesimţită” faţă de celelalte cazuri de persoane cu cancer: „Mi-am zis că fiecare are boala lui şi că eu nu trebuie să mă las impresionată”. A durat un an să se vindece. Dar pericolul ca boala să revină încă există.

Dana Deac şi tsunami-ul personal


De fapt, uneori chiar revine. Este cazul jurnalistei Dana Deac. Diagnosticată cu cancer la sân în 2007, credea că s-a vindecat după operaţie şi tratament, însă boala a reapărut recent şi acum trebuie să o ia de la capăt.

Citeste si:  60% din fermele de vaci din ţară vor dispărea la eliminarea cotei de lapte, de la 1 aprilie

Prima oară când afli că ai cancer se petrece un fel de cutremur în tine. A doua oră e ca un tsunami”, spune Dana Deac, ca apoi să treacă la sfaturile pentru persoanele care se luptă cu boala.

„În momentele acestea, în care moartea trăieşte în tine, modelul inspiraţional este foarte puternic. Eu le transmit celor cu problema asta să evite produsele lactate, care sunt cancerigene. La TV nu pot aborda acest subiect pentru că îmi sar toţi producătorii în cap”, menţionează jurnalista.

Deac nu sfătuieşte nici ea împotriva medicilor, dar recomandă medicina naturistă şi meditaţia tibetană.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata