Criza, petrolul şi aprecierea dolarului: Cea mai ieftină benzină ar putea costa în august 6 lei/litru

8

– Pretul carburantilor ar putea creste spectaculos in urmatoarele doua luni, cu peste 20%, pe fondul scumpirii barilului de petrol, deprecierii leului in fata dolarului si reducerii consumului, ca urmare a masurilor de austeritate, declara expertii in domeniu, pentru DailyBusiness.ro

OMV Petrom a anuntat, vineri, cresterea preturilor benzinei cu 4 bani pe litru si cu 6 bani in cazul motorinei. Si asta dupa ce, cu o saptamana in urma, anuntate o alta majorare de pret de 5 bani/litru la benzina si 7 bani/litru in cazul motorinei.

Ca de obicei, deciziile luate de companie au fost urmate de ceilalti jucatori din piata. Alaturi de Lukoil si Mol, Rompetrol a scumpit sambata benzina cu 4 bani/litru in cazul benzinei si cu 6 bani in cazul motorinei.

Citeste si:  Minele Lonea şi Lupeni din Valea Jiului vor intra în programul de închidere până în 2018

Preturile celor mai ieftini carburanti vanduti pe piata romaneasca au ajuns astfel la 4,41 lei pe litru, pentru benzina Premium fara plumb, iar motorina Top Euro Diesel 5 costa 4,44 lei pe litru.

Presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari, Ion Tache, spune ca n-ar trebui sa ne obisnuim cu aceste preturi, pentru ca ele vor creste cat de curand.

”Sunt absolut convins ca acest nou val de scumpiri nu se va opri aici. Preturile la benzina si motorina au crescut deja cu 20% de la inceputul anului. Cred ca, pana in august, benzina se va duce in 6 lei/litru”, spune Tache, pentru DailyBusiness.ro.

Citeste si:  Planul de ieşire din criză al lui Van Rompuy

De ce s-ar scumpi carburantii cu un asemenea ritm?

”Vreti justificari? Petrolul probabil se va scumpi spre 100 dolari/baril, fata de 78 in prezent, dolarul va continua sa se aprecieze in fata euro, deci si a leului, iar companiile se vor trezi ca vand mai putin, odata cu masurile de austeritate. Solutia? Vor cuprinde toate pierderile in pretul la pompa”, afirma Tache.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata