Anglia speră să obţină 3 miliarde de dolari din taxarea băncilor

Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, declarat că este necesar ca instituţiile de creditare să împărtăşească povara creşterii taxelor în Marea Britanie, după ce a decis impunerea unei taxe asupra cifrei de afaceri a băncilor, care ar putea aduce statului venituri anuale de două miliarde de lire sterline (3 miliarde de dolari), transmite Bloomberg.

Taxa de 0,07 la sută din pasivele totale ale băncilor, propusă de Guvernul britanic, este mult mai redusă decât procentul de 0,15 la sută luat în considerare de guvernul american. Totuşi, analiştii de la compania Evolution Securities susţin că în Marea Britanie noua taxă ar putea aduce statului venituri anuale de cinci miliarde de lire sterline.

Citeste si:  Profesorul-şofer care aduce lectura mai aproape de elevi

‘Este mai puţin înspăimântător decât ar fi putut fi. Băncile vor scăpa de asta destul de uşor. Existau o mulţime de temeri pe piaţă că băncile ar fi putut fi mult mai afectate decât se pare că vor fi’, a declarat Lothar Mentel, de la Octopus Investments Ltd. în Londra.
Taxa introdusă de Osborne are ca scop să reducă dependenţa băncilor de finanţarea pe termen scurt care a ajutat la depăşirea efectelor crizei financiare. Franţa şi Germania iau în considerare introducerea unor taxe similare pentru a reduce deficitul bugetar.

Citeste si:  PREMII NOBEL: Nobelul pentru Chimie

Taxa din Marea Britanie este echivalentă cu şapte la sută din din profitul combinat de 28 miliarde de lire sterline pe care analiştii se aşteaptă să-l raporteze în 2011 băncile HSBC Holdings Plc, Barclays Plc, Royal Bank of Scotland Group Plc, Lloyds Banking Group Plc şi Standard Chartered Plc.
Guvernul Marii Britanii a cheltuit mai mult de 66 miliarde de lire sterline pentru a salva Royal Bank of Scotland Group Plc şi Lloyds Banking Group Plc în timpul crizei financiare. Taxa se va aplica băncilor cu pasive de peste 20 miliarde de lire sterline , care au sediul sau operează în Marea Britanie.

Citeste si:  Franţa va introduce o nouă taxă ca parte a planului de reformare a pensiilor

Ministrul britanic de Finanţe a prezentat, marţi, un plan de austeritate pentru economie, care vizează eliminarea totală în următorii cinci ani a imensului deficit bugetar. Osborne a precizat că Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) va creşte de la 17,5 procente la 20 de procente.
Creşterea impozitului pentru persoanele înstărite, precum şi o taxă pe bănci sunt alte măsuri incluse în planul de austeritate. În schimb, taxele pentru companii vor fi reduse de la 28 de procente la 24 de procente în patru ani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata