Camera Deputaţilor a adoptat proiectul noii Legi ANI

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi Legea de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, în conformitate cu cererea de reexaminare transmisă Legislativului de preşedintele Traian Băsescu.

Legea ANI a fost votată cu 201 voturi pentru, un vot împotrivă şi 11 abţineri.

Plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut şi adoptat pe articole, în şedinţa de marţi, modificarea Legii ANI.

Săptămâna trecută, Comisia juridică a formulat raport favorabil pentru cererea de reexaminare înaintată de preşedintele Traian Băsescu în cazul Legii ANI, fără a stabili însă după care formulare să fie completate declaraţiile de avere şi de interese.

Luni, deputaţii din Comisia juridică au decis cu unanimitate de voturi ca demnitarii să completeze câte o singură declaraţie de avere şi de interese, ca şi până acum, iar la postarea pe site-ul instituţiilor să fie blurate adresa, semnătura şi codul numeric personal.

Citeste si:  Vremea se încălzeşte, precipitaţiile vor continua să fie prezente în majoritatea regiunilor, în perioada 16-29 mai

În raport au fost incluse aproape toate observaţiile preşedintelui Traian Băsescu cu privire la Legea ANI, inclusiv cea legată de introducerea în declaraţia de interese a unei rubrici în care să fie trecute toate contractele pe care demnitarul, soţul/soţia, părinţii sau copiii majori aflaţi în întreţinere le au cu statul.

În plus, au fost reintroduse prevederile referitoare la comisiile de cercetare a averii, stipulate în Legea 115/1996 şi obligativitatea candidaţilor la alegerile locale şi generale de a-şi depune declaraţiile de avere şi de interese. De asemenea, în termen de trei ani de la încheierea mandatului unui demnitar, şi nu de un an, cum era prevăzut în vechea Lege ANI, se pot demara cercetări.

Citeste si:  Ruga satului, sărbătorită în peste 30 de localităţi din judeţul Caraş-Severin

Preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului, pe 2 iunie, cererea de reexaminare asupra Legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata